16 научно обосновани ползи от омега-3 мастни киселини

Отказ от отговорност

16 научно обосновани ползи от омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са свързани с множество ползи за здравето и са изключително важни. Подобряват здравето на мозъка и сърцето, намалят възпаленията и защитават срещу някои хронични заболявания. Малко хранителни вещества са изучени толкова подробно, колкото омега-3 мастните киселини. Ето 17 ползи за здравето от омега-3 мастните киселини, които са доказани от научни изследвания.

 

 

1. Помага при депресия и тревожност

Хората с психични разтройства често имат ниски нива на омега-3. Депресията е едно от най-разпространените психични разстройства в света. Симптомите често включват тъга, бездействие и загуба на интерес към живота. Тревожността, друго често разстройство, се характеризира с чувство на страх, паника и безпокойство. Изследванията показват, че хората, които редовно консумират омега-3, по-рядко страдат от депресия. Освен това изследвания върху хора с депресия и тревожност подсказват, че добавките от омега-3 подобряват симптомите. Съществуват три вида омега-3 мастни киселини: алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). От трите, EPA изглежда е най-полезенa при депресия. Също така, омега-3 помагат при хора с шизофрения и биполярно разтройство.

 

Omega-3 от iHerb

 

2. Подобрява здравето на очите

DHA, вид омега-3, е основен структурен компонент на ретината на окото. Когато не получавате достатъчно DHA, могат да възникнат проблеми със зрението. Получаването на достатъчно омега-3 също е свързано с намален риск от дегенерация на макулата, една от водещите причини за трайно увреждане на очите и слепота по целия свят.

3. Подобрява здравето на мозъка по време на бременност

Омега-3 са от решаващо значение за растежа и развитието на мозъка при бебетата. Получаването на достатъчно омега-3 по време на бременност е свързано с многобройни ползи за вашето дете, включително:
Подобрено когнитивно развитие.
По-добри комуникативни и социални умения.
По-малко поведенчески проблеми.
Намален риск от забавяне на развитието.

4. Намаля риска от сърдечни заболявания

Инфарктите и инсултите са водещите причини за смърт в света. Преди десетилетия изследователите установиха, че общностите, хранещи се с риба, много рядко страдат от тези заболявания. Това по-късно е свързано с консумацията на омега-3. Оттогава омега-3 мастните киселини са свързвани с многобройни ползи за здравето на сърцето.

Тези ползи включват:

  • Триглицериди: омега-3 могат значително да намалят нивата на триглицеридите.
  • HDL холестерол: Някои проучвания показват, че омега-3 повишават нивата на HDL (добрия) холестерол.
  • Кръвни съсиреци: омега-3 предпазват кръвните тромбоцити от слепване. Според изследванията, това предотвратява образуването на вредни кръвни съсиреци.
  • Възпаление: омега-3 намаляват нивата на някои вредни вещества, освобождавани по време на възпаление в организма.

5. Може да намали симптомите на ADHD при деца

Синдромът на дефицит на внимание и хиперактивност (ADHD) е поведенческо разстройство, характеризиращо се с липса на внимание, хиперактивност и импулсивност. Някои изследвания показват, че децата с ADHD имат по-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта си в сравнение с тези без ADHD. Освен това множество изследвания показват, че добавките от омега-3 помагат за намаляване на симптомите на ADHD. Омега-3 подобрява концентрацията, намаля хиперактивността, импулсивността, безпокойството и агресията.

6. Намаля симптомите на метаболитен синдром

Метаболитният синдром е съвкупност от състояния. Той включва затлъстяване на корема, високо кръвно налягане, високи нива на триглицериди, висока кръвна захар и ниски нива на холестерол с висока плътност (добрия холестерол). Това е сериозен проблем за здравето, защото увеличава риска от множество други заболявания, включително сърдечно заболяване и диабет. Някои изследвания показват, че омега-3 мастните киселини подобряват нивата на кръвната захар, възпалението и намалят риска от сърдечно заболяване при хора с метаболитен синдром.

 

Вземи Omega-3 на изгодна цена

 

7. Намаля възпалението

Възпалението е естествен отговор на инфекции и увреждания в тялото ви. Ето защо е от жизненоважно значение за вашето здраве. Въпреки това, възпалението понякога продължава дълго време, дори без инфекция или нараняване. Това се нарича хронично възпаление. Хроничното възпаление може да допринесе за почти всяко хронично заболяване, включително сърдечни заболявания и рак. Омега-3 мастните киселини намалят производството на молекули и вещества, свързани с възпалението, като възпалителни ейкозаноиди и цитокини. Проучванията доказват, че приема добавки с омега-3 намалят възпалението.

8. Помага при автоимунни заболявания

При автоимунните заболявания имунната ви система бърка здравите клетки с чужди клетки и започва да ги атакува. Диабет тип 1 е един отличен пример, при който имунната ви система атакува клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса. Според едно проучване, повишеният прием на няколко вида мастни киселини по време на ранна детска възраст, включително DHA, е свързан с по-нисък риск от автоимунитет, свързан с диабет тип 1, по-късно в живота. Омега-3 също така помагат за лечение на лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Крон и псориазис.

9. Помага за предотвратяване на свързания с възрастта умствен упадък и болестта на Алцхаймер

Много хора изпитват спад в мозъчната функция, когато остареят. Няколко проучвания свързват по-високия прием на омега-3 с намален умствен упадък, свързан с напредването на възрастта, и намален риск от болестта на Алцхаймер.

10. Помага за предотвратяване на рак

Ракът е една от водещите причини за смърт в света, а за омега-3 мастните киселини отдавна се твърди, че намаляват риска от някои видове рак. Всъщност някои проучвания показват, че хората, които консумират най-много омега-3, имат до 55% по-нисък риск от рак на дебелото черво. Освен това, консумацията на омега-3 е свързана с намален риск от рак на простатата и рак на гърдата.

11. Намаля симптомите на астма при деца

Астмата е хронично белодробно заболяване със симптоми като кашлица, задух и хрипове. Тежките астматични пристъпи могат да бъдат много опасни. Те са причинени от възпаление и подуване на дихателните пътища на белите дробове. Нещо повече, нивата на астма в България и по света нарастват през последните няколко десетилетия. Няколко проучвания свързват консумацията на омега-3 с по-нисък риск от астма при деца.

12. Намаля мазнините в черния дроб

Неалкохолната мастна чернодробна болест е често срещано състояние, характеризиращо се с натрупване на мазнини в черния дроб. Смята се, че засяга 25% от световното население и се счита за водеща причина за няколко други чернодробни състояния, включително цироза. Изследванията показват, че добавките с омега-3 мастни киселини помагат за намаляване на мазнините в черния дроб и възпалението при хора с неалкохолната мастна чернодробна болест.

13. Подобрява здравето на костите и ставите

Остеопорозата и артритът са две често срещани заболявания, които засягат скелетната система. Изследванията показват, че омега-3 помагат за подобряване на здравината на костите чрез увеличаване на количеството калций в тях. Това води до намален риск от остеопороза. Омега-3 помагат за лечение на артрит. Според шест проучвания, омега-3 добавките значително намалят болката при хора с остеоартрит на синовиалните стави.

14. Облекчава менструалните болки

Менструалната болка се появява в долната част на корема и таза и често се излъчва към долната част на гърба и бедрата. Това може значително да влоши качеството Ви на живот. Проучванията многократно показват, че жените, които консумират най-много омега-3, имат по-леки менструални болки. Едно проучване от 2011 г. дори определи, че добавката на омега-3 е по-ефективна от ибупрофен при лечение на силна болка по време на менструация.

 

Вземи Omega-3 на изгодна цена

 

15. Подобрява съня

Добрият сън е една от основите на доброто здраве. Лишаването от сън е свързано с много заболявания, включително затлъстяване, диабет и депресия. В някои проучвания ниските нива на омега-3 мастни киселини също са свързани с проблеми със съня при деца и обструктивна сънна апнея при възрастни. Освен това, в някои проучвания, ниските нива на DHA са свързани с по-ниски нива на хормона мелатонин, който ви помага да заспите. Проучванията както при деца, така и при възрастни също показват, че приема на добавки с омега-3 подобрява някои аспекти на съня и предпазва от нарушения на съня.

16. Подобрява здравето на кожата

DHA е структурен компонент на кожата. Той е отговорен за здравето на клетъчните мембрани, които съставляват голяма част от кожата ви. EPA също е от полза за кожата ви по няколко начина, включително:

  • насърчава хидратацията на кожата;
  • предотвратява хиперкератинизацията на космените фоликули, която причинява малки червени подутини, често наблюдавани в горната част на ръцете;
  • предпазва от преждевременно стареене на кожата;
  • намаля риска от акне.

Проучванията също така показват, че омега-3 могат предпазват кожата от увреждане от слънцето.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK