7 най-добри храни за здрави очи



Отказ от отговорност

Някои храни, като кейл и яйца, могат да подпомогнат здравето на очите. Някои полезни за очите хранителни вещества, като лутеин и зеаксантин, не се произвеждат от организма и трябва да бъдат набавени чрез храната или чрез добавки.

Добре балансираното хранене е от ключово значение за поддържането на здрави очи и може да помогне за намаляване на риска от развитие на очни заболявания.

Най-добрата хранителна стратегия включва разнообразие от протеини, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Опитвайте се да консумирате „дъга“ от храни всеки ден – яжте разнообразни храни в различни цветове. Добре е също така да ограничите приема на преработени храни, съдържащи наситени мазнини и високи количества захар.

Някои антиоксиданти са особено полезни за здравето на очите, сред които:

  • лутеин
  • зеаксантин
  • витамини A, C и E
  • бета каротин
  • омега-3 мастни киселини
  • цинк

7 най-добри храни за здрави очи

Ето 7 от най-добрите храни за очите ви:

1. Риба

Рибата, особено сьомгата, е чудесна храна за очното здраве.

Сьомгата и други риби съдържат омега-3 мастни киселини – т.нар. „полезни мазнини“. Те подпомагат зрителното развитие и здравето на ретината (задната част на окото), а също така могат да помогнат за предотвратяване на синдрома на сухото око.

Опитайте се да включвате риба в менюто си няколко пъти седмично. Предпочитайте дива сьомга пред отглеждана в рибарници, тъй като дивата съдържа по-малко наситени мазнини и повече омега-3.

Сьомгата може да се пече на скара или във фурна, подправена с билки, лимон, сол и черен пипер.

2. Яйца

Яйцата са отлична храна за здрави очи. Жълтъците съдържат:

  • витамин A
  • лутеин
  • зеаксантин
  • цинк

Витамин A предпазва роговицата (повърхността на окото), а лутеинът и зеаксантинът намаляват риска от сериозни заболявания като макулна дегенерация (AMD) и катаракта. Цинкът подпомага ретината и нощното зрение.

Яйцата могат да се консумират по всяко време на деня – варени, в салати, сандвичи или самостоятелно като лека закуска.

3. Бадеми

Както и други ядки и семена, бадемите са полезни за очите. Те съдържат витамин E, който защитава тъканите на окото от увреждания, причинени от свободни радикали.

Редовният прием на витамин E може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта. Препоръчителната дневна доза е около 15 мг витамин E.

100 гр печени, осолени бадеми съдържат около 19 мг витамин E. Други източници са слънчогледовите семки, лешниците и фъстъците.

Бадемите са удобна закуска, а също така са вкусни в мюсли, кисело мляко или салати. Поради високата им калорийна стойност, консумирайте 1-2 порции дневно.

4. Млечни продукти

Млякото и киселото мляко са добри за очите. Те съдържат витамин A и цинк. Витамин A защитава роговицата, а цинкът пренася този витамин от черния дроб до очите.

Цинкът се намира в ретината и хориоидеята (съдовата тъкан под ретината) и подпомага нощното зрение и предотвратява катаракта. Мляко от пасищно хранени животни е най-полезно.

Млечните продукти могат да се консумират през целия ден – с кафе, чай, зърнени закуски или като кисело мляко за закуска или междинно хранене.

5. Моркови

Морковите са добре известни като полезни за очите. Те съдържат витамин A и бета каротин, които поддържат здравето на повърхността на окото и могат да предотвратят инфекции и други сериозни очни състояния.

Морковите са удобни за похапване в движение – цели или нарязани бебешки моркови. Може да ги добавите в салати, супи или дори в сладкиши като мъфини и палачинки.

6. Кейл (листно зеле)

Кейлът е суперхрана, пълна с витамини, минерали и хранителни вещества, които са изключително полезни за очите.

Той съдържа лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които предпазват от макулна дегенерация и катаракта. Тези вещества не се произвеждат от организма, затова трябва да ги приемаме чрез храната.

100 гр кейл съдържат около 6260 мкг лутеин и зеаксантин. Препоръчителният дневен прием е около 10 мг лутеин и 2 мг зеаксантин.

Други зеленчуци, богати на лутеин: червени чушки и спанак.

Кейлът може да се превърне в чипс – измийте листата, накъсайте ги, овкусете с малко зехтин и сол, и ги изпечете до хрупкавост. Може също да го сотирате или добавите в салати.

7. Портокали

Портокалите и другите цитрусови плодове съдържат витамин C – важен за здравето на очите.

Той подпомага здравето на кръвоносните съдове в очите и може да забави развитието на катаракта и AMD.

Можете да ги консумирате по следните начини:

  • пийте 100% портокалов сок
  • белете портокал за закуска
  • добавяйте в плодови салати

Как здравословното хранене помага на очите?

Балансираната диета може да помогне за предотвратяване на следните очни състояния:

  • Катаракта – води до замъглено зрение
  • Макулна дегенерация (AMD) – засяга централното зрение
  • Глаукома
  • Синдром на сухото око
  • Нощна слепота

Какво друго можете да направите за здравето на очите си?

Освен храненето, е важно редовно да се грижите за очите си:

  • посещавайте очен лекар на всеки 1-2 години
  • носете слънчеви очила навън
  • избягвайте тютюнопушенето
  • поддържайте здравословно тегло
  • носете защитни очила при спорт, хоби, домашни и професионални дейности
  • контролирайте нивата на кръвната захар

Заключение

Балансираното хранене е от съществено значение за здравето на очите. Диета, богата на антиоксиданти, може да предотврати развитие на заболявания като глаукома и макулна дегенерация.

Витамини A и C, лутеин и други хранителни вещества, съдържащи се в рибата, бадемите, морковите и портокалите, могат да се комбинират в различни ястия и салати.

Ако имате проблеми със зрението, консултацията с очен лекар е важна – ранната намеса може да предотврати сериозни усложнения.



Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори

Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK