Бъз: ползи, употреба и странични ефекти

Отказ от отговорност

Бъзът е малко, тъмно лилаво-черно зрънце, използвано от векове в традиционната медицина. През последните години той придоби широка популярност като естествено лекарство поради впечатляващите си ползи за здравето и различни приложения. Смята се, че бъзът повишава имунитета, лекува симптомите на настинка и грип и се справя с различни здравословни проблеми.

Тази статия предоставя изчерпателна информация за бъза, изследвайки неговия хранителен профил, ползи, употреби и потенциални странични ефекти.

Бъз: ползи, употреба и странични ефекти

Какво е бъз?

Растението бъз принадлежи към семейство Adoxaceae и е широколистен храст или малко дърво, което вирее във влажна среда, като речни брегове и гористи местности. Бъзът произвежда бели цветя в края на пролетта или началото на лятото, които се развиват в малки тъмни гроздове до края на лятото или началото на есента.

Научно известен е като Sambucus nigra. Въпреки, че е местен за Европа, Северна Африка и части от Азия, бъзът се среща и в Северна Америка.

Зрелите плодове са малки и кръгли, с наситен лилав до черен цвят. Те имат тръпчив вкус и обикновено не се консумират сурови. Вместо това, бъзът най-често се използва след като е сготвен или обработен.

Цветята и листата традиционно се използват за облекчаване на болка, намаляване на подуване и възпаление, стимулиране на производството на урина и предизвикване на изпотяване. Кората на растението се използва като диуретик и слабително за предизвикване на повръщане.

Сокът от бъз или сушените плодове се използват като слабително и диуретично средство в традиционната медицина в допълнение към традиционните им употреби за лечение на грип, инфекции, ишиас, главоболие, зъбни болки, сърдечен дискомфорт и нервни болки.

Хранителен профил на бъза

Плодовете на бъза са не само вкусни, но и невероятно питателни. Тези плодове са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти. Плодовете на бъза са особено богати на следните хранителни вещества:

  • Витамин C: Бъзът е чудесен източник на витамин C, като само малка порция осигурява значителна част от дневния прием. Чаша бъз съдържа 52 mg витамин C, което представлява 57% от дневната доза. Витамин C поддържа имунната система здрава, защитава тялото от свободните радикали и прави кожата здрава.
  • Витамин A: Бъзът е богат източник на бета-каротин, предшественик на витамин A, важен за здрава кожа, зрение и имунитет.
  • Антоцианини: Плодовете на бъза дължат наситения си лилаво-черен цвят на антоцианините, мощни антиоксиданти с противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.
  • Кверцетин: Бъзът съдържа кверцетин, флавоноид с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
  • Диетични фибри: Бъзът също е богат на диетични фибри, които насърчават здравето на храносмилането, поддържат нивата на кръвната захар и допринасят за чувството за ситост.
  • Нискокалорични: Плодовете на бъза са богата на хранителни вещества и здравословна добавка към различни ястия, тъй като са с относително ниско съдържание на калории.

Важно е да се отбележи, че съдържанието на хранителни вещества в бъза може да варира в зависимост от фактори като зрялост на плода, условия на отглеждане и методи, използвани за обработка. Следователно изборът на пресни, узрели и органично отгледани плодове от бъз винаги е най-добрият, за да сте сигурни, че получавате най-много хранителни вещества.

6 ползи за здравето от бъза

Научете за обичайните употреби на бъз и как той може да помогне при определени здравословни проблеми.

1. Поддържа имунната система

Една от основните причини бъзът да става все по-популярен се дължи на впечатляващите му имуностимулиращи свойства. Той е богат на антиоксиданти, които поддържат имунната функция, намаляват оксидативния стрес и неутрализират свободните радикали в тялото. В допълнение, проучванията показват, че полифенолите от бъз могат да поддържат имунната защита чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки.

Наличието на антоцианини и витамин A, и витамин C в плодовете на бъза допълнително засилва имуноукрепващите му ефекти. Като включите бъз в диетата си, можете да осигурите на тялото си необходимите хранителни вещества за поддържане на здрава имунна система.

2. Намаля симптомите на настинка и грип

Бъзът традиционно се използва за облекчаване на симптомите на настинка и грип. Скорошни изследвания показват, че екстрактите от бъз спомагат за намаляване на продължителността и тежестта на тези заболявания чрез инхибиране на репликацията на грипния вирус и облекчаване на респираторните симптоми.

Търговските препарати от бъз за настинки се предлагат в различни форми, като течности, капсули, таблетки за смучене и дъвки. Група от 312 души, които приемали капсули, съдържащи екстракт от бъз, открили, че тези, които се разболяват, имат по-малко симптоми и се чувстват по-добре по-бързо.

3. Има противовъзпалителни свойства

Плодовете на бъза съдържат антоцианини, които имат мощни противовъзпалителни ефекти. Хроничното възпаление допринася за различни заболявания като сърдечни заболявания и артрит. Противовъзпалителните свойства на бъза го правят ценно допълнение към холистичния подход към здравето, като потенциално помага при превенцията и управлението на възпалителни състояния.

4. Помага на сърцето

Бъзът съдържа съединения, които могат да повлияят положително на здравето на сърцето. Проучванията показват, че бъзът може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, като допринася за благосъстоянието на сърдечно-съдовата система. Диета, богата на флавоноиди, като антоцианини, също се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Има проучване, което доказва, че диета, съдържаща черен бъз, намалява нивата на холестерола в аортата и черния дроб. Допълнителни изследвания показват, че консумацията на храни, съдържащи екстракт от полифенол от бъз, намалява кръвното налягане. В допълнение, бъзът може да помогне за намаляване на количеството пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина има лошо въздействие върху за сърцето ви, тъй като причинява високо кръвно налягане.

5. Богат на антиоксиданти

Плодовете на бъза са пълни с антиоксиданти, включително кверцетин, антоцианини и витамин C. Тези антиоксиданти помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото, които иначе могат да допринесат за клетъчно увреждане и стареене.

Антоцианинът, присъстващ в горските плодове, притежава антиоксидантен капацитет 3.5 пъти по-голям от този на витамин E. Бъзът е един от най-мощните антиоксиданти, според две отделни проучвания, които сравняват 15 различни сорта горски плодове и вино.

Следователно редовната консумация на бъз може да допринесе за цялостното здраве, като осигурява защита срещу оксидативен стрес.

6. Подпомага управлението на диабета

Изследванията показват, че бъзът може да има благоприятен ефект върху управлението на диабета. Полезни за диабетици са антоцианините, съдържащи се в бъза,  тъй като могат да подобрят инсулиновата чувствителност и да контролират нивата на кръвната захар. Друга причина е, че цветовете на бъза инхибират ензима алфа-глюкозидаза (α-глюкозидаза), който помага за намаляване на нивата на кръвната захар.

Дозировка и употреба на бъз

Препоръчваната перорална доза за възрастни, приемащи екстракти от плодове на бъз в продължение на две седмици, е 1200 mg дневно. Обичайните начини за включване на бъз в диетата включват следното.

Сироп от бъз

Един от най-популярните начини за консумация на бъз е под формата на сироп. Сиропът от бъз често се използва като естествено средство за лечение на настинка и грип. Лесно може да се направи в домашни условия, като бъзът се запари с вода и се подслади с мед. Предлагат се и много търговски сиропи от бъз, които са удобна опция за тези, които търсят имунна подкрепа.

Чайове и запарки

Друг начин да се насладите на ползите от бъза е чрез приготвяне на чайове и запарки. Чаят от бъз е успокояваща и вкусна напитка, приготвена чрез накисване на сушени плодове в гореща вода. Може да се консумира самостоятелно или смесено с други билки за допълнителни ползи. Уникалният вкус и потенциалните ползи за здравето на бъза го правят предпочитан сред ентусиастите на билков чай.

Капсули и добавки

Бъзът се предлага под формата на капсули и добавки за тези, които предпочитат по-удобен вариант. Тези продукти често съдържат концентрирани екстракти от бъз, осигуряващи удобен начин за включване на бъза в ежедневната уелнес рутина. Изборът на реномирани марки е важен за гарантиране на качеството и ефикасността на продукта.

Тинктури

Тинктурите от бъз предлагат вкусен и креативен начин да се насладите на предимствата на бъза. Те могат да се добавят към препечен хляб, да се използват като подсладител в рецепти или да се приемат директно за бързо и вкусно укрепване на здравето.

Потенциални странични ефекти и съображения

Бъзът обикновено се понася добре от повечето хора, но има някои съображения и потенциални странични ефекти, които трябва да знаете.

Неузрели или сурови плодове

Не се препоръчва консумацията на неузрели или сурови плодове от бъз, тъй като те могат да съдържат вещества, предизвикващи гадене. Правилното готвене или обработка на плодовете елиминира тези съединения, което ги прави безопасни за консумация.

Алергични реакции

Някои хора може да са алергични към бъз. Алергичните реакции могат да се проявят като сърбеж, подуване или затруднено дишане. Ако сте склонни към алергии или имате известна чувствителност към подобни плодове, бъдете внимателни, когато опитвате продукти от бъз.

Взаимодействия с лекарства

Добавките от бъз могат да взаимодействат със специфични лекарства, които потискат имунната система. Ако приемате някакви лекарства, особено имуносупресори, консултирайте се с вашия лекар, преди да включите бъза в рутината си.

Цианидни опасения

Семената и стъблата на бъза съдържат малки количества съединения, произвеждащи цианид. Въпреки, че нивата обикновено са ниски и е малко вероятно да причинят вреда, препоръчително е да се избягва консумацията на големи количества от тези части. Правилната обработка на бъза, като варене или сушене, значително намалява риска от излагане на цианид.

Заключение

Бъзът, малък, но мощен плод, използван в много природни лекарства, привлече вниманието както на ентусиастите, така и на изследователите. Това е естествен имуностимулатор с противовъзпалителни свойства, който ни напомня за изобилните ползи на природата за нашето здраве и жизненост. Въпреки, че бъзът е много хранителен, наложително е да се консумират умерено и да са наясно с потенциалните странични ефекти, особено когато се консумират сурови или непреработени растителни части.

Бъзът може да се консумира под различни форми, като сироп, чай или да се включи в рецепти. Те са ароматна и питателна добавка към балансирана диета, като осигуряват естествен тласък на имунната ви система и общото благосъстояние.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK