Добавки с цинк: ползи и дозировка.

Отказ от отговорност

Много хора прибягват до таблетки за смучене и добавки с цинк, когато се почувстват болни и има основателна причина. Това е един от най-разпространените минерали в тялото ви и играе ключова роля в почти всеки аспект на вашето здраве. Например, цинкът е необходим като кофактор за повече от 300 различни ензима, което означава, че е необходим за правилното им функциониране. Цинкът също участва в регулирането на генната експресия. Има изследвания, които показват, че този минерал може да подобри имунната система, да стабилизира нивата на кръвната захар и да поддържа здравето на кожата, очите и сърцето.
Тази статия разглежда видовете, ползите и препоръчителните дози на добавки с цинк.

Добавки с цинк: ползи и дозировка.

Ползи от добавките с цинк

Добавките с цинк често се използват за лечение и превенция на дефицит на цинк. Този минерал се счита за основно хранително вещество, което означава, че тялото ви не е в състояние да го произвежда само. Хората с ограничени диети, нарушено усвояване на хранителните вещества или определени здравословни проблеми могат да бъдат по-податливи. Симптомите на дефицит на цинк включват намален имунитет, косопад, лош апетит, диария и бавно зарастване на рани. Проучванията са установили, че приемането на добавки с цинк ефективно повишава нивата на цинк в кръвта. Според едно изследване, повечето случаи на дефицит на цинк лесно се коригират с добавки, което води до бързо подобрение на всички симптоми, причинени от дефицит. Например, диарията може да се подобри в рамките на само 24 часа, докато кожните белези обикновено се лекуват в рамките на 1-2 седмици, след като хората започнат да приемат добавките. В мозъка, цинковите йони потискат N-метил-D-аспартат (NMDA) рецепторите, което е от значение за депресията, тъй като това състояние се характеризира с повишена глутаматергична невротрансмисия (за която NMDA рецепторите допринасят). Цинкът също така повишава нивата на мозъчния невротрофичен фактор, което допълнително помага против депресия.

Може да подсилят имунната система

Много лекарства съдържат цинк поради способността му да засилва имунната система и да се бори с възпалението. Цинкът е необходим за нормалното развитие, активност и функция на клетките както на вродената, така и на адаптивната имунна система. Той може да помогне за лечение на определени видове инфекции ако се използва когато симптомите се появят за първи път. Има 7 проучвания които показват, че таблетките за смучене с цинк, съдържащи 80–92 mg цинк, могат да намалят продължителността на настинката с до 33%. Цинкът може да действа и като антиоксидант, като намалява възпалението и предпазва от хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и диабет. Според 28 проучвания има доказателства, че приемането на цинк може да предотврати симптомите и да съкрати продължителността на някои инфекции на дихателните пътища.

Може да намали кръвната захар

Цинкът е добре известен с ролята си в понижаването на кръвната захар и секрецията на инсулин. Инсулинът е хормонът, отговорен за транспортирането на захарта от кръвния поток към тъканите. Някои изследвания показват, че цинкът може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и да подобри чувствителността на тялото ви към инсулин. 
Има проучване което стига до извода, че ниските нива на цинк могат да бъдат свързани с нарушени нива на кръвната захар и диабет тип 2. Други изследвания показват, че цинкът може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност, което може да подобри способността на тялото ви да използва ефективно инсулина, за да поддържа нормални нива на кръвната захар.

Помага в борбата с акнето

Добавките с цинк често се използват за хубава кожа и лечение на често срещани кожни заболявания като акне. Те могат да намалят количеството подутини причинени от болестта. Вид цинк, наречен цинков сулфат, е доказано много полезен за намаляне на симптомите на леко до умерено акне. Според едно проучване, хората с акне обикновено имат по-ниски нива на цинк в кръвта в сравнение с тези без акне. Добавките с цинк често са предпочитани пред други методи на лечение, тъй като са евтини, ефективни и свързани с много по-малко странични ефекти.

Може да помогне на сърцето

Сърдечните заболявания са сериозно здравословно състояние, което представлява приблизително 33% от смъртните случаи в световен мащаб. Някои изследвания показват, че приемането на цинк може да намали риска от развиване на сърдечни заболявания. 24 проучвания установяват, че добавките с цинк намалят нивата на общия и LDL (лошия) холестерол, и триглицеридите в кръвта. Други девет проучвания показват, че добавките с цинк могат да намалят нивата на систоличното кръвно налягане, което е горната граница на кръвното налягане.

Забавя дегенерацията на макулата

Макулната дегенерация е често срещано очно заболяване и една от водещите причини за загуба на зрение по света. Добавките с цинк често се използват за забавяне на прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация и помагат за предпазване от загуба на зрение и слепота. Едно проучване от 2014 година при 72 души с макулна дегенерация показва, че приемането на 50 mg цинков сулфат дневно в продължение на 3 месеца забавя прогресията на заболяването. Други проучвания също препоръчват добавки с цинк за забавяне на прогресията на макулна дегенерация, твърдейки, че цинкът може да подобри потока на хранителни вещества в ретината, за да я предпази от заболяване.

Видове добавки с цинк

Когато избирате цинкова добавка, вероятно ще забележите, че има много различни налични видове. Тези различни форми на цинк влияят на вашето здраве по различни начини.
Ето няколко вида, които можете да намерите на пазара:

 • Цинков глюконат - една от най-често срещаните форми, цинковият глюконат често се използва в лекарства за настинка като таблетки за смучене и спрейове за нос.
 • Цинков ацетат - подобно на цинковия глюконат, цинковият ацетат често се добавя към студените таблетки за смучене, за да се намалят симптомите и да се ускори възстановяването.
 • Цинков сулфат - освен, че помага за предотвратяване на дефицит на цинк, доказано е, че цинковият сулфат намаля симптомите на акне.
 • Цинков пиколинат - според едно проучване, тялото ви може да абсорбира тази форма по-добре от други видове цинк.
 • Цинков оротат - тази форма е свързана със съединение, известно като оротова киселина. Това е един от най-често срещаните видове цинкови добавки на пазара.
 • Цинков цитрат - едно проучване от 2014 година показва, че този тип добавка се абсорбира толкова добре, колкото и цинковият глюконат, но има по-малко горчив, по-привлекателен вкус.

Тъй като е една от най-разпространените и рентабилни форми, цинковият глюконат може да бъде добър вариант да увеличите приема си, без да натоварите бюджета си. Ако можете да инвестирате малко повече, цинковият пиколинат може да се усвои по-добре от организма.
Предлага се под формата на капсули, таблетки и подсладени таблетки, има много възможности да получите дневната си доза цинк – независимо от вида, който изберете.

Дозировка

Добавките с цинк варират в дозите си от 5-10 mg до 25-45 mg, а понякога и по-високи. Дозите в по-ниския диапазон обикновено се използват за ежедневна превенция, докато дозите в по-високия диапазон обикновено се използват за лечение на хронични заболявания и дефицит на цинк.
Добавките с цинк съдържат различни форми на цинк. Всяка от тези форми съдържа различни количества елементарен цинк, което се отнася до теглото на самата цинкова молекула, например:

 • Цинковият ацетат е приблизително 36% цинк спрямо теглото, следователно 140 mg цинков ацетат съдържа 50 mg елементарен цинк.
 • Цинковият пиколинат е приблизително 21% цинк от теглото, следователно 237 mg цинков пиколинат съдържат 50 mg елементарен цинк.
 • Цинковият цитрат е приблизително 11% цинк от теглото, следователно 439 mg цинков цитрат съдържа 50 mg елементарен цинк.
 • Съдържанието на цинков сулфат зависи от това коя форма се използва. Безводните, монохидратните и хептахидратните форми на цинковия сулфат са съответно 41%, 36% и 23% цинк спрямо теглото, следователно 123 mg безводен цинков сулфат, 137 mg цинков сулфат монохидрат и 220 mg цинков сулфат хептахидрат съдържат по 50 mg елементарен цинк.
 • Цинковият глюконат е приблизително 14% цинк от теглото, следователно 348 mg цинков глюконат съдържа 50 mg елементарен цинк.
 • Цинковият монометионин е приблизително 31% цинк спрямо теглото, следователно 163 mg цинков монометионин съдържат 50 mg елементарен цинк.

Това може да е объркващо, но повечето етикети на цинкови продукти показват елементарното тегло на цинка, което осигурява всяка доза. Например, ако на етикета пише „Цинк (цитрат) 50 mg“, това означава, че всяка доза осигурява 50 mg елементарен цинк под формата на цитрат.

Заключение

Цинкът е основен минерал, който играе ключова роля в множество аспекти на вашето здраве. Адекватният прием на цинк е от съществено значение за правилния растеж и развитие на човека от ранна до зряла възраст. Когато се използват според указанията, добавките с цинк могат да бъдат безопасен и ефективен начин да увеличите приема на цинк и да подобрите много аспекти на вашето здраве. Придържайте се към препоръчителната доза указана на опаковката.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK