Глюкоманан: топ 4 ползи за здравето и употреби

Отказ от отговорност

Глюкоманан: топ 4 ползи за здравето и употреби
Sebastian Stabinger, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Какво представлява глюкомананът?

Глюкомананът произхожда от корена на коняк, който обикновено се нарича слонски ямс. Този невероятен източник е пълен с полезни свойства.

Глюкомананът, разтворими диетични фибри, предлага множество потенциални ползи за здравето. Известно още като змийска палма, език на дявола и вуду лилия, растението коняк се използва като лечебно средство в Япония от VI в. насам. Глюкомананът има изключителна способност да абсорбира вода, което вероятно обуславя повечето от ползите му за здравето. Когато се комбинира с течност, глюкомананът има забележителната способност да се разширява до 50 пъти теглото си. Това забележително свойство обаче може да се окаже и нож с две остриета.

История на глюкоманана

Произхождащ от Югоизточна Азия, глюкомананът традиционно се използва като фибри и хранителна добавка. Освен като сгъстител и емулгатор, той се използва и в храни като тофу и макаронени изделия. Използван за направата на брашно и желе в едноименния град, конякът се използва и като заместител на желатина за хората с веганска диета.

Топ 4 на потенциалните ползи за здравето от глюкоманана

Открийте тези най-важни потенциални ползи от фибрите, произхождащи от растението коняк.

Глюкомананът може да помогне за регулиране на теглото

Благодарение на способността си да абсорбира вода, когато се приема преди хранене, глюкомананът може да помогне за регулиране на теглото. Когато се приема препоръчителната доза от един грам три пъти дневно преди всяко хранене, глюкомананът може да стимулира чувството за ситост, като заема място в стомаха. Това усещане за ситост може да ви накара да приемете по-малко храна или по-малко калории по време на хранене. Чувството за ситост ще настъпи по-бързо и много хора, които консумират глюкоманан, ще намалят количеството храна, което приемат.

Друг начин, по който глюкомананът може да помогне за регулиране на теглото, е чрез забавяне на изпразването на стомаха. Това забавяне може да ви накара да се чувствате сити по-дълго и да намали желанието ви да ядете или да закусвате след хранене или между храненията. Освен това глюкомананът е нискокалоричен и ви помага да абсорбирате по-малко калории от мазнини и протеини.

Като разтворими фибри глюкомананът подхранва добрите чревни бактерии, като повишава здравето на вашия микробиом. В резултат на тази подхранваща среда в червата се образуват късоверижни мастни киселини, включително бутират. Някои изследвания върху животни показват, че бутиратът може да помогне за намаляване на усвояването на мазнините. Здравият чревен микробиом се свързва и със здравословното тегло при някои проучвания.

Едно голямо проучване на 176 души с наднормено тегло, но здрави, подложени на ограничаваща калориите диета, установява, че тези, които са приемали глюкоманан, са отслабнали значително повече от тези, които са приемали плацебо.

За регулиране на теглото е необходимо глюкомананът да се приема преди хранене, тъй като много от ефектите са свързани с абсорбционните и разширителните свойства. Препоръчително е да приемате 1 грам глюкоманан 15 минути до един час преди хранене, за да може ефектът да се прояви, преди да консумирате храната.

Не забравяйте да пиете достатъчно вода, когато приемате глюкоманан. Разширяващото му свойство може да доведе до потенциално задушаване и блокиране на стомашно-чревния тракт.

Глюкомананът може да намали риска от диабет тип II

В едно проучване нивата на кръвната глюкоза след хранене са намалели при тези, които са приемали глюкоманан.

Проучването показва, че не само нивата на глюкозата след хранене са намалени, но и нивата на глюкозата в кръвта на гладно, инсулина в кръвта на гладно и серумния фруктозамин също са намалени значително. В заключението на проучването анализът им показва, че глюкомананът е ефективна хранителна интервенция при диабет тип II.

Добавянето на глюкоманан към здравословната диета може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар и на риска от развитие на диабет тип II.

Глюкомананът може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания

Системен преглед на няколко проучвания показва, че добавката с глюкоманан може да понижи нивата на холестерола - ключов показател за риска от сърдечни заболявания. Системният преглед установи, че приемът на глюкоманан значително понижава общия холестерол, триглицеридите, LDL или "лошия" холестерол и нивата на кръвната захар на гладно.

Тези ползи от понижаването на липидите могат да се обяснят със способността на глюкоманан да намалява абсорбцията на холестерол в стомашно-чревния тракт. Тъй като организмът произвежда част от холестерола самостоятелно, а друга част получава от храната, намаляването на абсорбцията на холестерол от хранителни източници може да има голямо въздействие върху нивата на липидите. Добавянето на глюкоманан към здравословна за сърцето диета може да помогне за намаляване на нивата на общия и лошия холестерол.

Глюкомананът може да помогне за облекчаване на запека

Проучване установява, че приемът на добавки с глюкоманан значително намалява транзитното време на приетата храна при пациенти със запек в сравнение с тези, които са приемали плацебо. Не е наблюдавана разлика във времето на транзит в групата на плацебо в сравнение с групата преди и след изследването.

Глюкомананът действа, като се свързва с водата и създава обемисти фибри, които помагат за придвижването на усвоената храна по трасето, подпомагайки лечението на запек.

Като се има предвид, че повечето хора не получават достатъчно фибри, едва 5% от населението на САЩ достига препоръчителната дневна доза фибри - 25 грама за жените и 38 грама за мъжете. Европейските и африканските страни се справят по-добре от САЩ по отношение на приема на достатъчно количество фибри, но много хора по света все още не достигат препоръчителната цел.

Като разтворими фибри глюкомананът може да помогне за по-ефективното придвижване на храната през стомашно-чревния тракт. Помислете за добавяне на глюкоманан към диета с високо съдържание на фибри, богата на плодове и зеленчуци, за потенциално облекчаване на запека.

Рискове и предпазни мерки при употребата на глюкоманан

Глюкомананът се счита за общо взето безопасен и се понася добре.

Трябва да се внимава при перорално приемане на глюкоманан. Ако той се разшири в гърлото или хранопровода, преди да достигне стомаха, може да предизвика блокиране или дори спешни случаи на задушаване.

За да се предотврати евентуално задушаване или блокиране, хранителната добавка с глюкоманан трябва да се поглъща с 1 до 2 чаши вода или друга напитка по избор.

Глюкомананът може да намали абсорбцията на диабетно лекарство, наречено сулфонилурея. За да се избегнат опасения, свързани с абсорбцията, приемайте това лекарство поне един час преди или 4 часа след приема на глюкоманан.

Страничните ефекти са редки, но приемът на глюкоманан може да предизвика газове, подуване на корема или диария. Тези леки нежелани реакции са необичайни и ще отшумят при прекратяване на употребата.

В заключение

Глюкомананът може да има няколко ползи за здравето, които трябва да се вземат предвид за здравословен, превантивен начин на живот.

Много проучвания показват, че глюкомананът може да помогне за регулиране на теглото. Като забавя изпразването на стомашно-чревния тракт и ви кара да се чувствате по-сити с по-малко калории, глюкомананът може да се окаже решаващ фактор при контрола на теглото. Тези разтворими влакнини не само могат да помогнат за регулиране на теглото, но и за по-бързото придвижване на храната през стомашно-чревния тракт, което спомага за премахване на запека.

Като намалява усвояването на холестерола, мазнините и протеините, глюкомананът може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Тъй като от храната се абсорбира по-малко холестерол, нивата на лошия холестерол, триглицеридите и общия холестерол могат да намалеят значително при прием на добавки с глюкоманан.

И накрая, нивата на кръвната захар също се повлияват благоприятно от приема на глюкоманан. Проучванията показват, че нивата на кръвната глюкоза и инсулина на гладно намаляват значително при прием на глюкоманан.

Винаги се допитвайте до Вашия лекар дали добавянето на глюкоманан е подходящо за Вас, преди да започнете нов режим на прием на хранителни добавки.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK