Може ли лутеинът да помогне на очите? Какви други ползи за здравето има?

Отказ от отговорност

Лутеинът е вид каротеноид, който има антиоксидантни свойства и може да осигури различни ползи за здравето. Най-изследваните ползи от лутеина са свързани със здравето на очите, но той е свързан и със здравето на сърцето, подобрената когнитивна функция и намаления риск от някои видове рак.
В тази статия е разгледано всичко, което трябва да знаете за ползите за здравето от лутеина.

Може ли лутеинът да помогне на очите? Какви други ползи за здравето има?

Какво представлява лутеинът?

Лутеинът е ксантофил което е вид каротеноид, съдържащ кислород. Каротеноидите са вид фитонутриенти или растителни химикали, които се намират в клетките на много видове растения. Каротеноидите са отговорни за естествените жълти, оранжеви и червени пигменти, които се срещат в храните. Освен, че тези пигменти играят важна роля за здравето на растенията, те също така осигуряват ползи за здравето на хората, които консумират храни, които са добър източник на този фитонутриент. Те се считат за основни хранителни вещества - тъй като организмът ни не може да ги произвежда, трябва да си ги набавяме чрез храна или добавки.
Съществуват два вида каротеноиди. Ксантофили, които съдържат кислород и обикновено допринасят за жълтите пигменти, и каротини, които не съдържат кислород и обикновено допринасят за оранжевите пигменти.
Лутеинът се намира в ретината на окото, заедно с друг ксантофил - зеаксантин. Тъй като тези каротеноиди се намират концентрирани в задната част на окото, те са известни като макулни пигменти и могат да бъдат полезни за здравето на очите. Макулата е от съществено значение за вашето зрение.
Лутеинът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да играят роля и за когнитивните функции, здравето на сърцето и превенцията на някои видове рак.

Ползи от лутеина за очите

Лутеинът е антиоксидант. Възпалението и оксидативният стрес са свързани със заболявания на очите като глаукома, диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. Проучвания са установили, че лутеинът е изключително ефективен в превенцията на тези очни заболявания. Освен това проучванията показват, че лутеинът е важен за развитието на очите на бебетата по време на бременността и за зрението през целия им живот.
Също така, лутеинът може да бъде ефективно средство за лечение на сухи очи. При тази болест, известна още като синдром на сухото око, очите ви не произвеждат достатъчно смазка, която да ги покрива. Това може да доведе до зачервяване, сърбеж, парене, временно замъгляване на очите и усещане за пясък в окото. Според проучване от 2016 година, лутеинът може да помогне за намаляване на тези симптоми.
Съществуват и доказателства, че може да помогне за забавяне на развитието на катаракта. Когато се развие катаракта, лещата на окото помътнява. Хората с катаракта могат да имат замъглено зрение или проблеми с виждането на цветовете. Повишаването на консумацията на лутеин обаче може да намали риска от катаракта.

Други полезни за очите свойства на лутеинът и зеаксантинът:

  • потискат възпалението
  • защитават от свободните радикали
  • подобряват остротата на зрението
  • подобряват зрителната ви контрастна чувствителност
  • намаляват увреждането от заслепяващи светлини
  • защитават очната тъкан от увреждане от слънчевата светлина
  • намаляват загубата и смъртта на клетки, свързана с очни заболявания
  • защитават очите от вредната синя светлина
  • преобразуват светлинните лъчи в електрически сигнали в ретината и подпомагат предаването на тези сигнали към зрителната кора в мозъка
  • предпазват от късогледство (миопия) и предпазват недоносените бебета от последиците от ретинопатия на недоносеността

При макулна дегенерация

Учените са установили, че лутеинът може да помогне за предотвратяването и лечението на дегенерация на макулата. Това състояние е водещата причина за слепота при хора над 60-годишна възраст.
Американският Национален Очен Институт (National Eye Institute) е провел задълбочено проучване за връзката между лутеина и здравето на очите. Изследователите са разгледали конкретни формули на хранителни добавки и тяхното въздействие върху макулната дегенерация свързана с възрастта (МДСВ). Добавка, съдържаща лутеин и зеаксантин, намалява появата на напреднала форма на МДСВ с 25% за 5 години при хора, които вече са имали МДСВ.
В друг преглед, изследователите анализират резултатите от проучвания върху лица с макулна дегенерация, които консумират 10 или 20 mg лутеин дневно в продължение на поне 6 месеца. Резултатите показват, че при тези лица се наблюдава увеличение на плътността на макулните пигменти. Освен това се наблюдава повишаване на зрителната острота. Тези резултати показват, че ежедневният прием на лутеин може да подобри здравето на очите на хората с макулна дегенерация.
В друго проучване, изследователите проследяват 39 души с макулна дегенерация, които приемат добавки с 20 mg лутеин дневно в продължение на 6 месеца. В края на изследването участниците са показали по-високи нива на лутеин в плазмата си. Изследователите отбелязват също, че консумацията на зелени зеленчуци може да помогне за предотвратяване на макулната дегенерация.
Друго проучване от 2022 година изследва почти 4000 души в продължение на 10 години и установява, че редовното приемане на добавки с лутеин и зеаксантин помага за намаляване на прогресията на макулната дегенерация в късен стадий.
Хората с по-високи нива на лутеин са изложени на по-нисък риск от развитие на макулна дегенерация. Освен това като цяло те имат по-здрави очи и по-остро зрение. Учените все още имат да научават много за ползите от лутеина за здравето. Продължаващите изследвания могат да разкрият още повече полезни роли, които лутеинът играе в организма.

Други ползи от лутеина

За сърцето

Високият прием на лутеин с храна или добавки, както и високите нива на циркулиращия лутеин, се свързват с по-здраво сърце.
Едно проучване свързва лутеина и зеаксантина с подобрения в клиничните маркери при пациенти със сърдечни заболявания. Изследователите смятат, че противовъзпалителните свойства са били полезни и предлагат продължаване на изследванията в тази област.
Друго проучване установява, че ежедневното приемане на 20 mg лутеин в продължение на 3 месеца е свързано с намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите, които са известни рискови фактори за сърдечни заболявания.

Против рак

Лутеинът, заедно с други каротеноиди, може да понижи риска от рак.
Едно проучване установява, че високият прием на лутеин, заедно с други хранителни вещества, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, е свързан с намален риск от рак на панкреаса.
Освен това лутеинът, заедно с други каротеноиди, може да защити срещу рак на гърдата, както и срещу рак на главата и шията.
Като цяло изследванията върху лутеина и ползите от него по отношение на рака са обещаващи.

За мозъка

Изследванията показват, че високият прием на лутеин с храната и високите нива на лутеин в кръвта са свързани с по-добри когнитивни резултати и по-добра памет.
Едно проучване установява, че дневна добавка, включваща 10 mg лутеин заедно със зеаксантин и мезо-зеаксантин, в продължение на 1 година, е ефективна за подобряване на паметта.
Каротеноидите като цяло могат да играят защитна роля и в превенцията на невродегенеративните заболявания, което означава, че могат да помогнат за укрепване на здравето на мозъка в напреднала възраст.

Добавки

Лутеинът се предлага под формата на добавка, често в комбинация със зеаксантин. Тъй като лутеинът е мастноразтворим, организмът ви ще го усвои най-добре, когато го консумирате с храни съдържащи мазнини.
Типичната хранителна диета съдържа 1-3 mg лутеин на ден, но най-много ползи са доказани при 6 mg на ден. Повечето хранителни добавки съдържат 20 mg или повече, което е над количеството необходимо за получаване на ползите от лутеина. Това изобщо не бива да ви притеснява защото при повечето проучвания на лутеина са използвани дози от 10-40 mg дневно и не са установени никакви неблагоприятни ефекти. Американският Съвет за отговорно хранене (Council for Responsible Nutrition) отбелязва, че дневна доза от 20 mg лутеин е безопасна.
В голямо проучване в което са участвали повече от 4200 души в продължение на 5 години, не са наблюдавани неблагоприятни ефекти върху здравето с доза от 10 mg лутеин и 2 mg зеаксантин дневно.

Заключение

Лутеинът е вид каротеноид, който се синтезира от растенията и има силни антиоксидантни свойства, които са доказано полезни за здравето на очите, когнитивната функция и здравето на сърцето, и дори може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак. Изследванията показват, че той може да има ползи, свързани с различни очни заболявания, например макулна дегенерация свързана с възрастта. Може да помогне за намаляване на възпалението в очите, за борба със свободните радикали, за намаляване на оксидативния стрес и за повишаване на остротата на зрението.
Въпреки, че няма препоръчителен хранителен прием за лутеин, той обикновено се счита за безопасен, дори и в по-големи количества. Големи проучвания, които са проведени с дози от 10-20 mg лутеин, не съобщават за неблагоприятни ефекти върху здравето.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK