Топ 7 добавки за веганска диета

Отказ от отговорност

Ежедневното приемане на витамини е от решаващо значение за задоволяване на нуждите ни от хранителни вещества. Бъдете здрави с тези подходящи за вегани добавки. 

Съществуват различни видове хранителни добавки за всички стилове на живот и диетични предпочитания. Някои от тях са по-добри за хора, хранещи се с растителни продукти, като вегани и вегетарианци, докато други са отлични варианти за всички, независимо от начина на хранене. В тази статия са посочени най-добрите добавки за вегани и вегетарианци.

Топ 7 добавки за веганска диета

Разлика между веганските и невеганските нужди

Що се отнася до хранителните добавки, веганите и невеганите имат малко по-различни нужди от хранителни вещества. Храните, които консумирате, осигуряват много важни хранителни вещества - така че ако пропускате определени групи храни в диетата си, може да се наложи да си набавяте тези хранителни вещества чрез добавки.

Приемащите растителна храна често срещат трудности при задоволяването на дневните си нужди от хранителни вещества като желязо, витамин B12 и омега-3 мастни киселини. Тези специфични хранителни вещества се намират предимно в животински продукти като месото. Въпреки, че някои вегански продукти са обогатени, трябва да прочетете етикета на хранителната стойност, за да сте сигурни. 

Веганските добавки се различават от невеганските по два начина: 

  • Целенасочени формулировки: Веганските продукти могат да бъдат специално разработени, за да поддържат нуждите от хранителни вещества на хората, които се хранят с растителна храна, с увеличени количества ключови хранителни вещества.
  • Веган съставки: Веганските добавки не съдържат никакви съставки от животински произход.

Най-добрите витамини и минерали за веганите и ползите от тях

Като човек, който се храни с растителна храна, е важно да си осигурявате всички необходими хранителни вещества, за да поддържате оптимално здраве. Въпреки, че добре планираната веганска диета може да осигури всички основни хранителни вещества, за много хора може да е от полза приемът на определени добавки.

Това са основните добавки, които веганите трябва да обмислят да приемат:

Витамин B12 

Витамин B12 се съдържа почти изключително в животинските продукти, така че за веганите може да бъде предизвикателство да си набавят достатъчно количество от него само с храната. Витамин B12 е от съществено значение за функционирането на нервите, синтеза на ДНК и производството на червени кръвни клетки. Веганите трябва да обмислят приема на добавка с B12 или да консумират храни, обогатени с B12, като млека на растителна основа и хранителна мая.

Най-разпространените видове добавки с витамин B12 са: 

  • Метилкобаламин: форма на витамин B12, често използвана в сублингвални (под езика) добавки, метилкобаламинът може да се абсорбира по-лесно от организма, отколкото цианокобаламинът.
  • Цианокобаламин: Това е най-разпространеният вид добавка с витамин B12 на пазара и се произвежда синтетично.
  • Хидроксокобаламин: Това е естествена форма на витамин B12, която се произвежда от бактерии. Често се използва в инжекционните форми на добавките с B12.

Витамин D

Витамин D е от съществено значение за здравето на костите и имунната система. Въпреки, че организмът може да произвежда витамин D, когато кожата е изложена на слънчева светлина, много хора, включително хранещите се с растителни храни, може да не се излагат достатъчно на слънце, за да произвеждат достатъчно витамин D.

Повечето хора трябва да обмислят приема на добавка с витамин D, особено през зимните месеци или ако живеят в райони с не особено слънчев климат.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са важни за здравето на сърцето и мозъчната функция. Въпреки, че могат да бъдат открити в някои храни на растителна основа, като семена от чиа и ленено семе, степента на превръщане на тези растителни източници в активната форма на омега-3 е по-ниска. Трябва да знаете колко да консумирате дневно, за да задоволите нуждите си.

Хората, които не получават достатъчно омега-3 чрез храната си - независимо дали са вегани - трябва да помислят за добавка с омега-3. Добавките с омега-3 на растителна основа се произвеждат с водорасли вместо с рибено масло.

Желязо

Желязото е от съществено значение за производството на червени кръвни телца и пренасянето на кислород в организма. Въпреки, че желязото може да се намери в растителни храни като леща, спанак и тофу, милиони хора имат ниски нива на желязо, независимо от приема му с храната.

Цинк

Цинкът е важен за имунната система, заздравяването на рани и синтеза на ДНК. Растителните храни като боб, ядки и пълнозърнести храни осигуряват цинк, но много от нас не го приемат достатъчно само чрез храната. Цинкът е особено важен в сезона на настинките и грипа. Приемането на добавка с цинк може да ви помогне да задоволите дневните си нужди. Можете да допълните диетата си с цинк като приемате веган мултивитамини.

Йод

Йодът е основен минерал, който играе решаваща роля в производството на хормони на щитовидната жлеза в организма. Тези хормони са необходими за правилния растеж и развитие, и за регулиране на метаболизма.

Веганите могат да са изложени на по-висок риск от йоден дефицит, тъй като много хранителни източници на йод са от животински произход, като морски дарове, млечни продукти и яйца. Някои растителни източници на йод включват морски водорасли, йодирана сол и някои плодове и зеленчуци, като сини сливи и боб лима. Ако задоволяването на нуждите ви е предизвикателство, добавката от водорасли може да бъде полезна.

Калций

Предлагат се няколко вегански добавки с калций, които помагат на веганите да покрият дневните си нужди от калций. Ето някои от най-популярните варианти:

  • Калциев цитрат: Калциевият цитрат е често използвана калциева добавка, която се усвоява лесно от организма и се предлага под формата на таблетки или прах. Добавките с калциев цитрат съдържат само 21% калций, което означава, че може да се наложи да приемате повече, за да задоволите дневните си нужди, но те могат да се приемат на празен стомах и са по-добър вариант за хора, които приемат лекарства за намаляване на киселините.
  • Калциев карбонат: Калциевият карбонат е друга често срещана калциева добавка. Той съдържа около 40% калций, което е най-високото тегловно количество елементарен калций. За усвояването на калциевия карбонат е необходима стомашна киселина, затова е най-добре да ги приемате с храна.
  • Калций на базата на водорасли: Тези добавки се получават от водорасли и освен калций съдържат и други важни минерали като магнезий и желязо.
  • Подсилени с калций растителни млека: Някои млека на растителна основа, включително някои соеви и бадемови млека, са обогатени с калций. Пиенето на тези млека може да помогне на хората да задоволят дневните си нужди от калций извън хранителните добавки.

Заключение

Добре планираната веганска диета може да задоволи хранителните ви нужди. Въпреки това, някои хранителни нужди може да са трудни за постигане само чрез диета и обогатени храни. Това важи особено за витамин B12, витамин D и омега-3.

Всички вегани, които не са в състояние да изпълнят препоръките си само чрез хранене, трябва да обмислят приемането на хранителни добавки.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK