Витамин К е основно хранително вещество, което играе ключова роля в съсирването на кръвта, заздравяването на рани, когнитивната функция и здравето на костите. Хората, които нямат достатъчно витамин К в организма си, са изложени на по-голям риск от повишено кървене и фрактури на костите.
Въпреки, че тялото може да произвежда малко количество витамин К, важно е да го набавяте и от други източници, например храна и хранителни добавки.
Тази статия обяснява повече за значението на витамин К, какво се случва, ако имате дефицит, и възможните варианти за получаване на необходимото ви количество.
Какво е витамин К?
Витамин К е група витамини, които споделят сходни химични структури. Две различни форми на витамин К се срещат най-често в човешката диета.
Витамин К1, преобладаващата хранителна форма на витамин К, е известен още като филохинон. Можете да го намерите в растителни храни като листни зеленчуци. Витамин К2 - наричан още менахинон - се намира в някои животински продукти и ферментирали храни. Чревните ви бактерии също го произвеждат.
Тялото абсорбира витамин К1 и К2 с различна скорост, което може да повлияе на ползите за здравето, които всеки от тях предлага.
Друго важно нещо, което трябва да се отбележи е, че витамин К е мастноразтворим витамин, така че когато консумирате прекомерни количества, той се съхранява в черния дроб и други телесни тъкани.
Витамин К същото ли е като калий?
Витамин К и калий са основни хранителни вещества и помагат за много функции на тялото. Но витамин К и калий не са едно и също нещо.
Калият е минерал със собствен уникален химичен състав, а не витамин. Той функционира като електролит, помагайки на тялото да поддържа правилен воден баланс и кръвно налягане.
Докато тялото може да произвежда, макар и малки, количества витамин К, трябва да си набавяте целия необходим калий чрез храни и добавки.
Какви са ползите от витамин К?
Витамин К е от съществено значение за подпомагане на съсирването на кръвта. Той също така играе важна роля за здравето на костите и сърцето. Без витамин К, тялото не може да произвежда протромбин, фактор на кръвосъсирването, необходим за съсирването на кръвта и костния метаболизъм. Няколко проучвания показват, че витамин К подобрява костната плътност и намалява риска от фрактури.
Повишените нива на витамин К в кръвта са свързани с подобрена епизодична памет при възрастни хора. В едно проучване, индивидите над 70-годишна възраст с най-високи нива на витамин К1 в кръвта са имали най-високи показатели за вербална епизодична памет.
Витамин К може да помогне за поддържане на по-ниско кръвно налягане, като предотвратява минерализацията, при която минералите се натрупват в артериите. Това позволява на сърцето да изпомпва кръвта свободно през тялото. Минерализацията се случва естествено с възрастта и е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Доказано е също, че адекватен прием на витамин К намалява риска от инсулт.
Между 8 и 31% от хората имат дефицит на витамин К.
Какви са симптомите на дефицит на витамин К?
Симптомите на сериозен дефицит на витамин К могат да включват:
- Кръвоизлив или неконтролирано кървене
- Синини
- Кървене от носа
- Тъмни изпражнения с кръв в тях
- Малки синини под ноктите
- Сънливост
- Повръщане
- Припадъци
- Пожълтяване на кожата и очите (жълтеница)
- Бледа кожа
Освен това има връзка между ниския прием на витамин К и остеопорозата. Хората с дефицит на витамин К са изложени и на повишен риск от сърдечни заболявания.
Хора с по-висок риск от дефицит на витамин К включват:
- Новородени, които не са получили инжекция с витамин К
- Хора със състояния като цьолиакия, улцерозен колит и синдром на късото черво, които влияят на количеството абсорбирани хранителни вещества
- Тези, които са претърпели операция за отслабване
- Недохранени
- Пиещи много алкохол
В тези случаи, лекар може да предложи добавки с витамин К.
Ефективни ли са добавките с витамин К?
Добавките с витамин К могат да бъдат ефективен начин за повишаване на нивата на това основно хранително вещество в организма, ако здравословни проблеми или лекарства предотвратяват достатъчното му усвояване чрез консумация на храна. Препоръчителният адекватен прием на витамин К зависи от възрастта и пола. Жените на 19 и повече години трябва да консумират 90 микрограма на ден, а мъжете - 120 микрограма. Не са наблюдавани странични ефекти от витамин К при нивата, открити в храната или хранителните добавки.
Как да си набавим витамин К
Витамин К ще намерите най-вече в храната, но можете да го получите и чрез:
- Перорални добавки с витамин К. Можете да намерите витамин К в повечето мултивитаминни или минерални добавки. Предлага се и в добавки, които съдържат само витамин К или са комбинирани с калций, магнезий, витамин D или други хранителни вещества.
- Инжекция с витамин К. Вашият лекар ще предложи инжекция с витамин К на новороденото ви след раждането. Това помага на детето ви да избегне състояние, наречено кървене от дефицит на витамин К.
- Капки с витамин К за новородени. Ако не искате новороденото ви да бъде инжектирано, можете да използвате капки с витамин К. То ще получи три дози витамин К в рамките на 6 седмици след раждането си.
Заключение
Витамин К е основно хранително вещество, необходимо за съсирването на кръвта и здравето на костите.
Въпреки, че тялото може да произвежда малко количество от това основно хранително вещество, трябва да консумирате по-голямата част от него чрез храни като листни зеленчуци и растителни масла.
Новородените имат по-висок риск от дефицит на витамин К поради ниския му трансфер от плацентата и кърмата. Въпреки, че дефицитът на витамин К не е много често срещан при възрастните, може да имате проблеми със синини, повишено кървене и други, ако не консумирате достатъчно. В такъв случай добавките с витамин К биха били полезни. Витамин К се предлага под формата на мултивитамини, добавки с единични хранителни вещества, инжекции и капки.