Защо се нуждаем от магнезий? Какви рискове крие недостигът му?

Отказ от отговорност

Магнезият играе роля в над 300 ензимни реакции в човешкото тяло. Функциите на магнезия включват подпомагане на мускулната и нервната система, регулиране на кръвното налягане и поддържане на имунната система. Много хора в България не получават достатъчно магнезий в храната си без да подозират, защото симптомите на недостиг са необичайни при здрави хора. Лекарите свързват недостига на магнезий с редица здравословни проблеми, затова хората трябва да се стремят да достигнат препоръчителните си дневни нива на магнезий. Ако човек не може да си набави достатъчно магнезий чрез храната, лекарят може да му препоръча да приема хранителни добавки. Тялото на възрастен човек съдържа около 25 g магнезий, от които 50-60% се съхраняват в скелетната система. Останалата част се съдържа в мускулите, меките тъкани и телесните течности.
В тази статия разглеждаме ползите от магнезия, какво прави той в организма, хранителните източници и възможните рискове за здравето, които лекарите свързват с ниските нива на магнезий.

Защо се нуждаем от магнезий? Какви рискове крие недостигът му?

Ползи

Магнезият е един от седемте основни макроминерали. Тези макроминерали са минерали, които хората трябва да консумират в относително големи количества - поне 100 mg на ден. Микроминералите, като желязото и цинка, са също толкова важни, въпреки че хората се нуждаят от тях в по-малки количества. Магнезият е жизненоважен за много телесни функции. Набавянето на достатъчно количество от този минерал може да помогне за предотвратяването или лечението на много хронични болести, включително болестта на Алцхаймер, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и мигрена.

В следващите раздели са разгледани функциите на магнезия в организма и неговото въздействие върху здравето на човека:

Здрави кости

Макар, че повечето изследвания са фокусирани върху ролята на калция за здравето на костите, магнезият също е от съществено значение за правилното формиране на костите. Изследване от 2013 година свързва адекватния прием на магнезий с по-висока костна плътност, подобрено образуване на костни кристали и по-нисък риск от остеопороза при жените след менопаузата. Магнезият може да подобри здравето на костите както пряко, така и непряко, тъй като помага за регулирането на нивата на калций и витамин D, които са две други хранителни вещества, жизненоважни за здравето на костите.

Диабет

Изследванията свързват диетите с високо съдържание на магнезий с по-нисък риск от диабет тип 2. Това може да се дължи на факта, че магнезият играе важна роля в контрола на глюкозата и инсулиновия метаболизъм. В проучване от 2015 година се съобщава, че повечето хора с диабет имат ниско съдържание на магнезий и че магнезият може да играе роля в лечението на диабета. Недостигът на магнезий може да влоши инсулиновата резистентност, което е състояние, често развиващо се преди диабет тип 2. От друга страна, инсулиновата резистентност може да предизвика ниски нива на магнезий. Систематичен преглед от 2017 година показва, че приемът на магнезиеви добавки също може да подобри инсулиновата чувствителност при хора с ниски нива на магнезий.

Сърдечно-съдово здраве

Тялото се нуждае от магнезий, за да поддържа здравето на мускулите, включително на сърцето. Изследванията са установили, че магнезият играе важна роля за здравето на сърцето. В изследване от 2018 година се съобщава, че недостигът на магнезий може да увеличи риска от сърдечносъдови проблеми при човека. Това отчасти се дължи на ролите му на клетъчно ниво. Авторите отбелязват, че недостигът на магнезий е често срещан при хора със застойна сърдечна недостатъчност и може да влоши клиничните им резултати.
Хората, които получават магнезий скоро след инфаркт, имат по-нисък риск от смъртност. Лекарите понякога използват магнезий по време на лечението на застойна сърдечна недостатъчност, за да намалят риска от аритмия или нарушен сърдечен ритъм.
Според мета-анализ от 2019 година, увеличаването на приема на магнезий може да понижи риска от инсулт при някои хора. Те съобщават, че при всяко увеличение на магнезия със 100 mg на ден, рискът от инсулт се намаля с 2%. Някои изследвания също така показват, че магнезият играе роля при хипертония.

Мигрена

Терапията с магнезий може да предотврати или облекчи главоболието. Това е така, защото недостигът на магнезий може да повлияе на невротрансмитерите и да ограничи свиването на кръвоносните съдове - фактори, които лекарите свързват с мигрената.
Хората, които страдат от мигрена, може да имат по-ниски нива на магнезий в кръвта и телесните тъкани в сравнение с останалите. Нивата на магнезий в мозъка на човека обикновено са ниски по време на мигрена.
В систематичен преглед от 2017 година се посочва, че терапията с магнезий може да е полезна за предотвратяване на мигрена. Авторите предполагат, че приемът на 600 mg магнезиев цитрат изглежда е безопасна и ефективна стратегия за превенция.
От Американската фондация за борба с мигрената съобщават, че хората често използват дози от 400-500 mg на ден за превенция на мигрената.

Предменструален синдром

Магнезият може да играе роля и при предменструалния синдром. Проучванията показват, че приемът на магнезиеви добавки заедно с витамин В-6 може да подобри симптомите на предменструален синдром. Американският колеж на акушерите и гинеколозите предполага, че приемът на магнезиеви добавки може да помогне за намаляване на подуването на корема, влошаването на настроението и чувствителността на гърдите при ПМС.

Тревожност

Нивата на магнезий могат да играят роля при разстройства на психиката, включително депресия и тревожност.
Според систематичен преглед от 2017 година, ниските нива на магнезий може да са свързани с по-високи нива на тревожност. Това отчасти се дължи на активността на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек, която представлява набор от три жлези, контролиращи реакцията на човека към стреса.

Недостиг на магнезий

Недостигът на магнезий, известен също като хипомагнезиемия, е често пренебрегван здравословен проблем. Симптомите на ниско съдържание на магнезий могат да бъдат различни. Те могат да бъдат както физически, така и психически.

Изчисленията сочат, че макар до 15% от хората да изпитват недостиг на магнезий, този процент е много по-голям при пациентите в болници и интензивни отделения, както и при хората с диабет и редовно консумиращите алкохол. В някои случаи недостигът може да бъде недостатъчно диагностициран, тъй като очевидните признаци обикновено не се появяват, докато нивата Ви не станат прекалено ниски.
Здравословни състояния като диабет, лоша абсорбция, хронична диария и целиакия са свързани с понижени нива на магнезий.

Ето най-честите симптоми на магнезиев дефицит:

Мускулни потрепвания и крампи

Гърчове, треперене и мускулни крампи са признаци на недостиг на магнезий. В най-лошия случай недостигът може дори да причини припадъци или конвулсии. Учените смятат, че тези симптоми се причиняват от по-големия приток на калций в нервните клетки, което превъзбужда или хиперстимулира мускулните нерви.
Имайте предвид, че неволните мускулни потрепвания могат да имат много други причини. Например стресът или прекомерното количество кофеин също могат да причинят неволни мускулни спазми. Те могат да бъдат и страничен ефект от някои лекарства или симптом на нервно-мускулно заболяване като мускулна дистрофия, множествена склероза или миастения гравис.

Влошено психично здраве

Психичните заболявания са друг възможен ефект от недостига на магнезий.
Един пример за това е апатията, която се характеризира с умствена скованост или липса на емоции. Ниските нива на магнезий могат също така да увеличат риска от стрес, депресия и безпокойство. В един систематичен преглед се стига до заключението, че добавките с магнезий могат да бъдат от полза за хора с тревожни разстройства.

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира със слаби кости и повишен риск от костни фрактури. Недостигът на магнезий е рисков фактор за остеопороза. Недостигът може да отслаби костите директно, но също така понижава нивата на калций в кръвта - основният градивен елемент на костите.
Многобройни фактори оказват влияние върху риска от развитие на остеопороза, включително:

  • стареене
  • липса на физически упражнения
  • недостатъчен прием на витамини D и K с храната

Умора и мускулна слабост

Умората е широк термин, който включва симптоми на физическо и психическо изтощение или слабост. Обикновено тя означава, че просто трябва да си починете. Тежката или постоянна умора обаче може да показва здравословен проблем.
Както общата умора, така и специфичната мускулна слабост са симптоми на недостиг на магнезий. Ниските нива на магнезий засягат множество процеси в организма, включително нервните сигнали и нивата на калий в мускулните клетки, които съответно могат да причинят умора и слабост.

Високо кръвно налягане

Изследванията показват, че недостигът на магнезий може да повиши кръвното налягане и да стимулира високо кръвно налягане, което е силен рисков фактор за сърдечни заболявания. Освен това, проучванията показват, че магнезиевите добавки могат да понижат кръвното налягане, особено при възрастни с високо кръвно налягане.

Астма

Дефицитът на магнезий е често срещан при хора с тежка астма. Освен това нивата на магнезий са по-ниски при хората с астма, отколкото при хората, които нямат това заболяване. Инхалаторите с магнезиев сулфат често могат да помогнат за намаляване на леките симптоми на астмата, а интравенозният магнезиев сулфат е ефективно лечение при тежки обостряния.

Нередовен сърдечен ритъм

Сърдечната аритмия или нередовният сърдечен ритъм е потенциално тежък ефект от недостига на магнезий. Аритмията може да варира от никакви симптоми до причиняване на много сериозни симптоми. При някои хора тя може да причини сърцебиене, което представлява паузи между ударите на сърцето. В най-тежките случаи аритмията може да увеличи риска от инсулт или сърдечна недостатъчност.

Обобщение

Магнезият е основен макроелемент, който играе ключова роля в много процеси в организма, включително в здравето на мускулите, нервите и костите, както и в настроението. Изследванията свързват недостига на магнезий с редица здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания или диабет. Ако човек не е в състояние да си набави дневните нужди от храната, може да се приемат магнезиеви добавки.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK