15 впечатляващи ползи от добавките с витамин C

Отказ от отговорност

Витамин C има много ползи за здравето. Известно е, че той помага за укрепване на имунната система и за понижаване на кръвното налягане, подпомага за формирането и поддържането на костите, хрущялите и кръвоносните съдове. Витамин C може да спомогне за повишаване на умствения тонус, да подобри съня и да придаде блясък на кожата, когато се използва крем с витамин C. Той е необходим за производството на колаген и усвояването на желязо.

Витамин C е основен витамин, което означава, че тялото ви не може да го произвежда. Той е водоразтворим и се съдържа в много плодове и зеленчуци, като портокали, ягоди, киви, чушки, броколи, зеле и спанак.

Обикновено се препоръчва приемът на Витамин C да се осигурява от храната, но много хора се обръщат към хранителни добавки, за да задоволят нуждите си.

В тази статия се споделят 15 ползи от приема на добавка с Витамин C.

15 впечатляващи ползи от добавките с витамин C

1. Може да намали риска от хронични заболявания

Витамин C е мощен антиоксидант, който може да укрепи естествените защитни сили на организма ви.

Антиоксидантите са молекули, които подсилват имунната система. Те правят това, като предпазват клетките от вредни молекули, наречени свободни радикали.

Когато свободните радикали се натрупват, те могат да предизвикат състояние, известно като оксидативен стрес, което е свързано с много хронични заболявания.

Проучванията показват, че консумацията на повече Витамин C може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта ви с до 30%. Това помага на естествените защитни сили на организма да се борят с възпаленията.

2. Може да помогне за справяне с високото кръвно налягане

Приблизително една трета от възрастните хора имат високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане ви излага на риск от сърдечни заболявания, които са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Проучванията показват, че Витамин C може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с високо кръвно.

Проучване установи, че приемът на добавка с Витамин C помага за отпускане на кръвоносните съдове, които пренасят кръв от сърцето, което спомага за намаляване на нивата на кръвното налягане.

Освен това при анализ на 29 проучвания върху хора е установено, че приемът на добавка с Витамин C намалява систоличното кръвно налягане (горната стойност) средно с 3.8 mmHg и диастоличното кръвно налягане (долната стойност) средно с 1.5 mmHg при здрави възрастни.

При възрастни с високо кръвно налягане добавките с Витамин C намаляват систоличното кръвно налягане средно с 4.9 mmHg и диастоличното кръвно налягане средно с 1.7 mmHg.

3. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Както вече споменахме, сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Освен високо кръвно налягане, други фактори, които увеличават риска от сърдечни заболявания са например високите нива на триглицеридите или LDL (лошия) холестерол и ниски нива на HDL (добрия) холестерол.

Витамин C може да помогне за намаляване на тези рискови фактори, което намаля риска от сърдечни заболявания.

Анализ на 9 проучвания с общо 293 172 участници установи, че след 10 години хората, които са приемали поне 700 mg Витамин C дневно, са имали 25% по-нисък риск от сърдечни заболявания от тези, които не са приемали добавка с Витамин C.

Друг анализ на 13 проучвания разглежда ефекта от приема на поне 500 mg Витамин C дневно върху рисковите фактори за сърдечни заболявания, като нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Анализът установява, че приемът на добавка с Витамин C значително намалява LDL (лошия) холестерол с приблизително 7.9 mg/dl и триглицеридите в кръвта с 2.1 mg/dl.

Тоест, изглежда, че приемането или консумацията на поне 500 mg Витамин C дневно може да намали риска от сърдечни заболявания.

4. Може да намали нивата на пикочната киселина в кръвта и да помогне за предотвратяване на пристъпи на подагра

Подаграта е вид артрит, който засяга приблизително 4% от възрастните хора.

Тя е изключително болезнена и включва възпаление на ставите, особено на тези на големите пръсти. Хората с подагра изпитват подуване и внезапни, силни пристъпи на болка.

Симптомите на подаграта се появяват, когато в кръвта има твърде много пикочна киселина. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, произвеждан от организма. При високи нива тя може да кристализира и да се отложи в ставите.

Няколко проучвания показват, че Витамин C може да помогне за намаляване на пикочната киселина в кръвта и в резултат на това да предпази от пристъпи на подагра.

Например проучване, включващо 1387 мъже, установява, че тези, които са консумирали най-много Витамин C, са имали значително по-ниски нива на пикочна киселина в кръвта от тези, които са консумирали най-малко.

Друго проучване проследява 46 994 здрави мъже в продължение на 20 години, за да установи дали приемът на Витамин C е свързан с развитието на подагра. Установено е, че при хората, които са приемали добавка с Витамин C, рискът от подагра е бил с 44% по-нисък.

Освен това анализ на 13 проучвания установи, че приемът на добавка с Витамин C в продължение на 30 дни значително намалява пикочната киселина в кръвта в сравнение с плацебо.

5. Помага за предотвратяване на недостига на желязо

Желязото е важно хранително вещество, което има разнообразни функции в организма. То е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки и за пренасянето на кислород в организма.

Добавките с Витамин C могат да помогнат за подобряване на усвояването на желязото от храната. Витамин C подпомага превръщането на желязото, което се усвоява лошо, като например желязото от растителни източници, във форма, която е по-лесна за усвояване.

Това е особено полезно за хората на вегетарианска диета, тъй като месото е основен източник на желязо.

Всъщност само консумацията на 100 mg Витамин C може да подобри усвояването на желязото с 67%.

В резултат на това Витамин C може да помогне за намаляване на риска от анемия сред хората, склонни към недостиг на желязо.

В едно проучване на 65 деца с желязодефицитна анемия е давана добавка с Витамин C. Изследователите установили, че добавката е помогнала да се облекчи анемията им.

Ако имате ниски нива на желязо, приемането на добавка с Витамин C може да ви помогне да подобрите нивата на желязо в кръвта си.

6. Повишава имунитета

Една от основните причини хората да приемат добавки с Витамин C е да повишат имунитета си, тъй като Витамин C участва в много части на имунната система.

На първо място, Витамин C спомага за насърчаване на производството на бели кръвни клетки, известни като лимфоцити и фагоцити, които помагат за защита на организма от инфекции.

Второ, Витамин C помага на тези бели кръвни телца да функционират по-ефективно, като същевременно ги предпазва от увреждане от потенциално вредни молекули, като свободните радикали.

Трето, Витамин C е съществена част от защитната система на кожата. Той се транспортира активно до кожата, където може да действа като антиоксидант и да спомага за укрепване на кожните бариери.

Проучванията също така показват, че приемът на Витамин C може да съкрати времето за зарастване на рани. Витамин C помага на организма да произвежда колаген и се съдържа в кожата, мускулите и други тъкани. При хората с нисък прием на Витамин C раните заздравяват по-бавно, тъй като организмът им е по-малко способен да произвежда колаген.

Друг пример са хората с пневмония. Те обикновено имат по-ниски нива на Витамин C, а добавките с Витамин C доказано съкращават времето за възстановяване.

7. Защитава паметта и мисленето с напредването на възрастта

Деменцията е широк термин, който се използва за описание на симптомите на влошено мислене и памет.

Тя засяга повече от 35 милиона души по света и обикновено се среща сред по-възрастните хора.

Проучванията показват, че оксидативният стрес и възпалението в близост до мозъка, гръбначния стълб и нервите (общо известни като централна нервна система) могат да увеличат риска от деменция.

Витамин C е силен антиоксидант. Ниските нива на този Витамин се свързват с влошената способност за мислене и запомняне.

Освен това няколко проучвания показват, че хората с деменция имат по-ниски нива на Витамин C в кръвта.

Също така е доказано, че високият прием на Витамин C чрез храна или хранителни добавки има защитен ефект върху мисленето и паметта с напредване на възрастта.

Така, че добавките с Витамин C могат да помогнат срещу заболявания като деменция, ако не получавате достатъчно Витамин C от храната си.

8. Може да помогне срещу диабет

В проучване от 2019 година са участвали 31 души на възраст около 60 години, за да се провери дали приемът на добавки с Витамин C има значение за нивата на глюкозата след хранене.

След като приемали добавки в продължение на 4 месеца, нивата на глюкоза и кръвното налягане на участниците се подобрили в сравнение с приема на плацебо. Това предполага, че един ден Витамин C би могъл да бъде средство за лечение на диабет.

9. Помага срещу алергии

По време на алергична реакция, имунната система предизвиква възпаление, което може да доведе до симптоми като подуване и уртикария. По време на този процес организмът произвежда реактивни кислородни видове (ROS), което може да доведе до оксидативен стрес.

В проучване от 2018 година, 71 души с кожни или респираторни алергии са получили различни дози интравенозен Витамин C, а изследователите са наблюдавали тежестта на симптомите на участниците. В статията им се заключава, че приемането на висока доза Витамин C може да помогне за намаляване на симптомите на алергиите.

Те също така откриват доказателства, които предполагат, че ниските нива на Витамин C са често срещани при хората с алергии.

10. Облекчава симптомите на морска болест

В проучване от 2014 година, 70 души приемат по 2 g Витамин C или плацебо, след което прекарват 20 минути на спасителен сал в басейн с вълни. Тези, които са приемали добавката, са имали по-ниски нива на морска болест.

11. При замърсяване на въздуха

Замърсяването на въздуха се състои от различни вещества и химикали, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на хората.

Някои изследвания предполагат, че комбинацията от Витамин C и витамин Е може да има антиоксидантен ефект, който може да помогне за намаляване на симптомите на астма и хронична обструктивна белодробна болест.

Прочетете повече за това как Витамин C помага ако дишаме мръсен въздух

12. Подобрява съня

Сънят е от ключово значение за възстановяването на тялото и ума и за поддържането на добро здраве. За съжаление около една трета от хората не получават редовно препоръчителните седем или повече часа качествен сън всяка нощ. Витамин C, вероятно защото е мощен антиоксидант, изглежда влияе положително върху продължителността и качеството на съня и може също така да помогне при обструктивна сънна апнея и синдром на неспокойните крака.

Все повече изследвания свързват увреждането от свободните радикали и оксидативния стрес с проблемите и нарушенията на съня. Националното изследване на здравето и храненето в САЩ (NHANES) показва, че хората, които спят най-малко - от пет до шест часа - имат най-нисък прием на лутеин, зеаксантин, селен и Витамин C, които са антиоксиданти.

Синдромът на неспокойните крака - заболяване, при което хората изпитват неприятни усещания в краката, особено през нощта, може да наруши съня. Изследвания показват, че Витамин C в комбинация с витамин Е намалява симптомите на синдрома на неспокойните крака при пациенти на хемодиализа.

Обструктивната сънна апнея е нарушение на съня и дишането, което засяга около 20% от хората и увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и инсулти. Проучванията показват, че Витамин C и Е подобряват качеството на живот на хората със сънна апнея, намаляват дневната сънливост и водят до по-голяма продължителност на съня.

13. Поддържа здравето на очите

Витамин C може да помогне в борбата с макулната дегенерация свързана с възрастта (МДСВ), и катарактата - две водещи причини за слепота в напреднала възраст. Витамин C, приеман с допълнителни хранителни вещества, може да забави развитието на МДСВ. Проучване на възрастни хора с МДСВ с висок риск от прогресиране на заболяването установява, че при приема на 500 mg Витамин C, 400 IU витамин Е, 15 mg бета-каротин и 2 mg мед в продължение на около 6 години се наблюдава по-малка загуба на зрение и риск от влошаване на заболяването. 

Някои изследвания показват, че хората, които консумират повече Витамин C, имат по-малък риск от развитие на катаракта.

14. По-бързо възстановяване след настинка

През 70-те години на миналия век носителят на Нобелова награда Линус Полинг твърди, че приемът на Витамин C може значително да намали продължителността на обикновената настинка. Изследванията му се основават предимно на едно проучване, проведено върху деца в училище. 

След пет десетилетия вече знаем, че Паулинг е бил прав. Понастоящем е налице консенсус, че дневният прием на дози от 200 mg или повече Витамин C намалява степента на заболяване и продължителността на настинката - особено ако започнете приема на добавки в рамките на 24 часа след като сте се почувствали зле и продължите в продължение на 5 дни. Изследванията показват също, че хората с голямо физическо натоварване, като например маратонците, които редовно приемат Витамин C, могат да намалят риска от настинка с 50%.

15. Подобрява концентрацията

Чувствате се уморени или губите концентрация на работното място? Витамин C може да ви помогне. Мозъкът ви има най-високата концентрация на Витамин C в организма, зависи от него, за да работи правилно и се нуждае от него за производството на няколко невротрансмитери.

Недостатъчните нива на Витамин C се свързват с по-слаба умствена жизненост. Проучванията също така показват, че недостигът на Витамин C може да повлияе на когнитивните нарушения, депресията и объркването. Проучване сред хора на възраст между 20 и 39 години установява, че по-високите нива на Витамин C в кръвта са свързани с по-добра концентрация. 

Друго проучване установява, че участниците, които приемат по 500 mg Витамин C дневно в продължение на четири седмици, показват значително подобрение на концентрацията и усвояването на работата, и изпитват по-малко умора от тези в групата на плацебо.

Заключение

Витамин C е водоразтворим витамин, който трябва да се набавя с храната или чрез хранителни добавки.

Свързан е с много впечатляващи ползи за здравето, като повишаване на нивата на антиоксидантите, понижаване на кръвното налягане, предпазване от пристъпи на подагра, подобряване на усвояването на желязото, повишаване на имунитета, намаляване на риска от сърдечни заболявания и много други.

Като цяло добавките с Витамин C са чудесен и лесен начин да увеличите приема на Витамин C, ако ви е трудно да си набавите достатъчно от храната.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK