Какво причинява болката в ставите и кои добавки помагат?

Отказ от отговорност

Ставите са важни части на тялото, които помагат на крайниците да се движат. Ако човек изпитва болка в ставите, известна като артралгия, това може да бъде неприятно и да повлияе на способността му да извършва ежедневни дейности. Много хора се сблъскват с хронична болка в ставите на коленете, ръцете, лактите, раменете и на други места. В повечето случаи това се дължи на най-разпространения вид артрит - остеоартрит. Болкоуспокояващите обикновено са първият избор за облекчаване на болката в ставите. Съществуват и десетки хранителни добавки, за които се твърди, че лекуват болки в ставите, но кои от тях наистина действат?
В тази статия ще обсъдим какво представляват ставите и някои причини за болките в тях. Ще прегледаме и някои от най-добрите добавки срещу болка в ставите и какво казват съществуващите изследвания за тях.

Какво причинява болката в ставите и кои добавки помагат?

Какво представлява ставата?

Ставата е място, където костите се допират и свързват скелетната система. Повечето стави са подвижни, което позволява на тялото да извършва различни видове движения. Съществуват три вида стави: фиброзни, хрущялни и синовиални.
Фиброзните (наричани също фиксирани) стави обикновено са неподвижни. Те включват ставите между зъбите и гнездата в челюстта, и ставите между костите на долната част на крака.
Хрущялните стави са тези при които хрущял свързва две кости. Тези стави са частично подвижни. Пример за това е ставата между дясната и лявата срамна кост.
Синовиалните стави са ставите, които позволяват на крайниците да се движат свободно. Тези стави имат кухина в себе си, която съдържа синовиална течност. Тази течност позволява на костите, които свързват ставата, да се движат с лекота. Някои примери включват коляното, лакътя, тазобедрената става и рамото.

Причини за болки в ставите

Много състояния и фактори могат да причинят болки в ставите. Ако човек изпитва болка в няколко стави, това е известно като полиартралгия. Обикновено болката в ставите е резултат от нараняване, инфекция, заболяване или възпаление.

По-долу са изброени някои от най-честите причини за болки в ставите:

Наранявания

Нараняването е честа причина за болки в ставите. Нараняванията могат да са резултат от прекомерна употреба или усилие на ставите или от удар, който причинява счупване, навяхване или разтягане. Например често срещана травма на коляното е увреждането на предната кръстосана връзка (ACL). Хората, които се занимават с определени спортове, като футбол, баскетбол или футзал, са по-застрашени от това увреждане.

Вирусна инфекция

Някои инфекции могат да доведат до болки в ставите. Например вирусът на хепатит С (HCV) може да причини усложнения, които да доведат до болки в ставите. Обикновено хората с HCV имат свързани ревматични заболявания, които могат да причинят проблеми, включително болки в ставите.

Заболяване

Някои заболявания могат да причинят болки в ставите. Лупусът е хронично автоимунно заболяване и честите симптоми включват болки в мускулите и ставите. Всъщност болките в ставите са първият симптом при повече от половината от тези, които развиват лупус.
Хората развиват лупус, защото имунната система на организма им става хиперактивна и атакува нормални, здрави тъкани.

Артрит

Артритът и артралгията са много сходни, но имат съществени разлики. И двата вида описват болка в ставите, но артралгията се появява без ясно изразеното възпаление в ставата, което е характерно за артрита. Почти половината от възрастните с артрит съобщават за постоянна болка в ставите.
Съществуват повече от 100 различни вида артрит, включително:

  • остеоартрит
  • ревматоиден артрит
  • подагра
  • септичен артрит

Причината за артрита варира между различните видове.
Остеоартритът е резултат от загубата на хрущял в ставите. Калцирането на хрущяла около ставите в крайна сметка прави хрущяла по-тънък, преди да го увреди. По-възрастните хора са по-склонни да развият остеоартрит.
Ревматоидният артрит е автоимунен отговор на отключващ фактор. Организмът се опитва да се пребори с това, което смята за нашественик, но вместо това разгражда хрущяла и костите в ставите.
Подаграта се появява вследствие на кристализацията на пикочната киселина в организма. Пикочната киселина навлиза в ставните пространства и предизвиква възпаление.
В повечето случаи септичният артрит е резултат от бактериална инфекция. Бактериите попадат в синовиалната течност в ставите, което в крайна сметка разрушава хрущяла, което води до артрит.

Симптоми

Други симптоми, които често съпътстват болките в ставите, включват:

  • болезненост на ставите
  • скованост на ставите
  • подуване на ставите
  • ограничено движение на ставите
  • слабост в ставата или нестабилност на ставата
  • умора

Хранителни добавки, които помагат при болки в ставите

Куркума

Куркумата е една от най-популярните добавки за лечение на болка, включително болка в ставите, причинена от остеоартрит. Болкоуспокояващият ѝ ефект се дължи на химическо съединение в куркумата, наречено куркумин. Куркуминът има противовъзпалително действие. Анализ на надеждни проучвания установи, че тя подобрява симптомите на болки в ставите повече от плацебо и може да е сравнима с ибупрофен.
Куркумата обикновено се приема в доза от 500 mg два до четири пъти дневно.

Рибено масло

Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), които имат противовъзпалително действие. Анализ на клинични изследвания показва, че приемът на добавки с рибено масло намалява симптомите, като например болките в ставите, при хора с ревматоиден артрит.
Обичайните дози рибено масло варират от 300 до 1000 mg на ден.

Глюкозамин

Глюкозаминът е естествен компонент на хрущяла - вещество, което не позволява на костите да се трият една в друга и да причиняват болка и възпаление. Той може също така да помогне за предотвратяване на разрушаването на хрущяла, което може да се случи при артрит. Много хранителни добавки, насочени към лечение на болки в ставите, съдържат глюкозамин, който е една от най-добре проучените добавки при остеоартрит. 
Има два вида глюкозамин, които се срещат в добавките: глюкозамин хидрохлорид и глюкозамин сулфат. Един мета-анализ установи, че продуктите, съдържащи глюкозамин хидрохлорид, не допринасят много за подобряване на болката в ставите, причинена от остеоартрит. Друго проучване показва, че глюкозамин сулфатът подобрява тези симптоми, така че той може да е по-добър вариант от глюкозамин хидрохлорида.
Когато се приема в продължение на дълъг период от време, глюкозамин сулфатът може да помогне и за забавяне на прогресията на остеоартрита. Проучванията сочат, че когато се приема в продължение на до три години, той забавя стесняването на ставното пространство, което е маркер за влошаване на състоянието.
Глюкозамин сулфат обикновено се приема веднъж дневно в доза от 1500 mg. Ако това разстройва стомаха ви, опитайте да го разпределите на три дози от по 500 mg всяка.

Хондроитин

Подобно на глюкозамина, хондроитинът е градивен елемент на хрущяла. Той може също така да помогне за предотвратяване на разрушаването на хрущяла при остеоартрит.
Много клинични проучвания са установили, че хондроитинът може да намали болката и сковаността на ставите при хора с остеоартрит. Около 53% от хората, които приемат хондроитин, имат 20% или по-голямо подобрение на болката в коляното. Хондроитин сулфатът може също така да забави прогресията на остеоартрита, когато се приема дългосрочно. Проучванията показват, че той забавя стесняването на ставното пространство, когато се приема в продължение на 2 години. Добавките за стави често комбинират хондроитин с глюкозамин.
Хондроитинът обикновено се приема в доза от 400 до 800 mg два или три пъти дневно.

САМе

С-аденозил-Л-метионинът (САМе) е добавка, която често се използва за подпомагане на симптомите на депресия и остеоартрит. Черният дроб естествено произвежда САМе от аминокиселина, наречена метионин. Той има няколко функции, включително подпомага производството и възстановяването на хрущяла. Когато се приема като добавка, САМе може да помогне при симптоми на болки в ставите, причинени от остеоартрит. Той може да бъде толкова ефективен, колкото и противовъзпалителното лекарство целекоксиб. В едно проучване от 2004 година, целекоксиб и САМе дават сравними резултати след два месеца употреба.
САМе обикновено се приема в дози от 200 до 400 mg три пъти дневно. Имайте предвид, че може да е необходимо известно време, за да забележите резултати.

Босвелия

Босвелията, известна още като индийски тамян, обикновено се използва при болка, причинена от артрит. Химичните вещества в този екстракт, наречени Босвелиеви киселини, имат противовъзпалително действие. Клинични проучвания показват, че екстрактите от Босвелия подобряват симптомите на болката повече от плацебо при хора с остеоартрит.
Проучванията, които разглеждат употребата на Босвелия при болки в ставите, използват дози, вариращи от 100 mg веднъж дневно до 333 mg три пъти дневно.

Босвелия (индийски тамян). Какво трябва да знаем?

Неосапуняеми вещества от авокадо и соя

Авокадо-соевите неосапуняеми вещества (ASU) се отнасят до вид екстракт от масла от авокадо и соя, който може да помогне за предотвратяване на разграждането на хрущяла. Той може да помогне и за възстановяването на хрущяла. Клинични проучвания показват, че ASU подобряват симптомите на болка повече от плацебо при хора с остеоартрит.
Обичайната доза ASU е 300 mg дневно.

Дяволски нокът

Дяволският нокът, наричан още харпагофитум, съдържа химично вещество, наречено харпогозид, което има противовъзпалително действие. Приемането на дяволски нокът може да помогне при болки в ставите, причинени от остеоартрит. В едно проучване, проведено от доверен източник, дяволският нокът действа също толкова добре, колкото и противовъзпалително лекарство, наречено диацерин.
В повечето проучвания, включващи дяволски нокът, са използвани дози от 600 до 800 mg три пъти дневно.

Метилсулфонилметан

Метилсулфонилметанът (МСМ) е друга често срещана съставка в хранителните добавки, за която се твърди, че помага при болки в ставите. В едно надеждно проучване, МСМ подобрява болката и функционирането в сравнение с плацебо при хора с остеоартрит.
Обичайните дози МСМ варират от 1500 до 6000 mg на ден, понякога разделени на две дози.

Заключение

Болката в ставите може да е резултат от няколко различни състояния, като нараняване или инфекция.
Често хората могат да се справят с леки болки в ставите с хранителни добавки, но при силни или постоянни болки в ставите вероятно ще се наложи медицинско лечение.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK