Босвелия (индийски тамян). Какво трябва да знаем?

Отказ от отговорност

Босвелия, известна също като индийски тамян, е билков екстракт от дървото Босвелия Серата. Той може да помогне за намаляване на възпалението и да е от полза за хора с определени здравословни проблеми.

Смолата, направена от екстракт от Босвелия, се използва от векове в традиционната медицина. Смята се, че тя лекува хронични възпалителни заболявания, както и редица други здравословни състояния. Босвелията се предлага под формата на смола, таблетки или крем.

В тази статия разглеждаме какво казват настоящите научни доказателства за ползите от Босвелията.

Босвелия (индийски тамян). Какво трябва да знаем?

Какво показват изследванията

Проучванията показват, че Босвелията може да намали възпалението и да бъде полезна при следните състояния:

  • остеоартрит
  • ревматоиден артрит
  • астма
  • възпалителни заболявания на червата
  • при астма
  • при болест на Паркинсон
  • при рак

Тъй като Босвелията е ефективно противовъзпалително средство, тя може да бъде ефективно болкоуспокояващо и може да предотврати загубата на хрущяли. Някои проучвания са установили, че тя може да бъде полезна дори при лечението на някои видове рак, като левкемия и рак на гърдата.

Как действа Босвелия

Някои изследвания показват, че Босвелиевата киселина може да предотврати образуването на левкотриени в организма. Левкотриените са молекули, които са причина за възпаление. Те могат да предизвикат симптоми на астма.

Четири киселини в смолата на Босвелията допринасят за противовъзпалителните свойства на билката. Тези киселини инхибират 5-липоксигеназата - ензим, който произвежда левкотриен. Смята се, че ацетил-11-кето-β-босвелиевата киселина е най-мощната от четирите Босвелиеви киселини. Други изследвания обаче показват, че други Босвелиеви киселини са отговорни за противовъзпалителните свойства на билката.

Продуктите с Босвелия обикновено се оценяват според концентрацията на Босвелиеви киселини.

При остеоартрит

Много проучвания на ефекта на Босвелия върху остеоартрит са установили, че тя е ефективна при лечение на болка и възпаление причинени от тази болест.

В едно проучване от 2003 година се установява, че всички 30 души с болки в коляното от остеоартрит, които са приемали Босвелия, са отчели намаляване на болката в коляното. Те съобщават и за увеличаване на флексията на коляното, и на разстоянието което могат да извървят.

По-новите проучвания препоръчват продължителна употреба на Босвелия при остеоартрит. Според някои от тях се оказва, че пероралните добавки с Босвелия могат значително да потиснат болката и обездвижването, свързани с остеоартрит, като ефектът се проявява едва след седмица.

Друго проучване установява, че увеличаването на дозата на обогатения екстракт от Босвелия води до повишаване на физическите способности. С този продукт, болката в коляното при остеоартрит е намаляла след 90 дни, в сравнение с плацебо. Той също така е помогнал за намаляване на нивата на ензим, разграждащ хрущяла.

При ревматоиден артрит

Възпалението около ставите е основната причина за симптомите на ревматоидния артрит. Много от леченията на ревматоиден артрит, които включват и нестероидни противовъзпалителни средства, и стероиди, са насочени към намаляване на възпалението. Както вече разбрахме, Босвелия е ефективна за намаляване на възпалението, така че може да намали и симптомите на ревматоиден артрит.

Едно проучване установява, че Босвелия помага за намаляване на отока на ставите при ревматоиден артрит. Някои изследвания предполагат, че Босвелията може да се намеси в автоимунния процес, което би я направило ефективна терапия за ревматоиден артрит. Допълнителни изследвания потвърждават ефективните противовъзпалителни и имунобалансиращи свойства.

Американската фондация "Артрит" препоръчва капсулите с Босвелиева киселина като потенциална терапия за ревматоиден артрит, както и за остеоартрит.

Авторите на друго проучване от 2019 година също предполагат, че активен екстракт от Босвелия може да помогне за намаляване на възпалението при хора с ревматоиден артрит. Изследователите отбелязват, че екстрактът може да бъде особено полезен като допълнителна терапия в подкрепа на обичайното медицинско лечение на ревматоиден артрит.

При възпалителни заболявания на червата

Отново благодарение на противовъзпалителните си свойства, Босвелията може да бъде ефективна при лечението на възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и улцерозния колит, и то без да предизвиква неблагоприятни ефекти върху околните органи.

Проучване от 2001 година сравнява H15, специален екстракт от Босвелия, с противовъзпалителното лекарство по лекарско предписание месаламин. То показва, че екстрактът от Босвелия може да е ефективен при лечението на болестта на Крон.

Няколко проучвания установиха, че билката може да бъде ефективна и при лечението на улцерозен колит. Тепърва започваме да разбираме как противовъзпалителните и имунобалансиращите ефекти на Босвелията могат да подобрят здравето на възпалените черва.

При астма

Босвелия може да играе роля в намаляването на левкотриените, които предизвикват свиване на бронхиалните мускули. Проучване от 1998 година на ефекта на билката върху бронхиалната астма установява, че при хората, които приемат Босвелия, симптомите и показателите на астмата намаляват. Това показва, че билката може да играе важна роля при лечението на бронхиална астма. Положителните свойства на Босвелията за балансиране на имунната система могат да подпомогнат свръхреакцията към алергени от околната среда, която се случва при астма. Резултатите от изследванията показват, че Босвелиевата киселина потиска възпалението на дихателните пътища и инхибира секрецията на цитокини, които са маркери, водещи до възпаление. По този начин Босвелиевата киселина блокира алергичната реакция, която предизвиква астматичен пристъп.

При болест на Паркинсон

Проучване от 2019 година установи, че Босвелията може да бъде полезен инструмент в медицинските усилия за лечение на болестта на Паркинсон.

Благодарение на нейния противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, тя изглежда предпазва невроните в мозъка и подобрява двигателната функция при болестта на Паркинсон.

При рак

Босвелия изглежда е много обещаваща противоракова билка. Тя има по-скоро антипролиферативно, отколкото апоптотично действие, тъй като е мощен инхибитор на ангиогенезата и инвазивността на клетките. Босвелиевите киселини действат по редица начини, които могат да потиснат растежа на рака. Доказано е, че Босвелиевите киселини предотвратяват негативното въздействие на някои ензими върху ДНК. 

Проучванията са установили също, че Босвелията може да се бори с клетките на напреднал рак на гърдата и може да ограничи разпространението на злокачествена левкемия и мозъчни туморни клетки. Друго проучване показва, че босвелиевите киселини са ефективни при потискане на инвазията на раковите клетки на панкреаса. Проучванията продължават и противораковата активност на Босвелията става все по-разбираема.

Заключение

Босвелия има дълга история на лечебна употреба в традиционните медицински практики. Изследванията показват, че тя е мощно противовъзпалително средство и че е обещаваща като поддържащо лечение на различни възпалителни заболявания в организма. Като се добавят и противораковите ефекти, това я прави доста интересна билка.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK