Какво трябва да знаем за добавките с колаген?

Отказ от отговорност

Човешкото тяло създава колаген по естествен път, но с течение на времето производството на този протеин се забавя. Ето защо много хора искат да приемат добавки.

Колагенът е белтъкът, който отговаря за еластичността на кожата. Той играе роля и за здравето на ставите и костите. Той е един от най-разпространените протеини при бозайниците. Лекарите използват колаген в техниките за заздравяване на рани. Колагенът се съдържа и в много козметични продукти за кожата.

Когато производството на колаген в организма на човека се забави, кожата му започва да губи част от способността си да се възстановява - процес, който мнозина наричат "еластичност". Това води до появата на бръчки.

Въпреки, че някои храни съдържат колаген, хората, които искат кожа без бръчки или други ползи за здравето, често търсят добавки, за да увеличат приема на колаген.

Какво трябва да знаем за добавките с колаген?

Какви са те, работят ли и как?

Много хора приемат колагенови добавки, за да добавят повече колаген към диетата си.

Повечето колагенови добавки преминават през процеса на хидролиза. Това означава, че производителят е раздробил колагена в добавките на пептиди, което го прави по-лесен за усвояване и използване от организма.

Добавките с колаген се предлагат под формата на таблетки, капсули и прахове. Много от тях могат да бъдат закупени онлайн.

Дали добавките с колаген са ефективни или не, зависи от това за какво човек използва колагена.

Съществуват много потенциални ползи за здравето, които добавките с колаген предлагат. Някои от положителните ефекти включват:

По-хубава кожа

Някои хора, които приемат добавки с колаген, се стремят да подобрят външния вид и цялостното здраве на кожата си.

Мнозина вярват, че добавките с колаген могат да помогнат за намаляване на последиците от стареенето, например чрез добавяне на влага в кожата, намаляване на бръчките и подобряване на еластичността.

Изследванията показват, че приемът на колагенови добавки може да подобри външния вид на кожата. Редица проучвания показват, че приемът на добавки с колаген може да подобри хидратацията и еластичността на кожата и да намали появата на бръчки.

Анализ на 19 проучвания, които включват 1125 участници (95% жени) на възраст между 20 и 70 години, установява, че приемът на хидролизиран колаген подобрява хидратацията на кожата, еластичността и бръчките в сравнение с лечението с плацебо.

Както вече споменахме, хидролизираният колаген е често срещан вид колаген, използван в хранителните добавки, който се създава чрез процес, наречен хидролиза. Този процес разгражда протеина на по-малки парчета, което го прави по-лесен за усвояване от организма.

В едно такова проучване, няколко жени пият смес, съдържаща различни витамини, минерали, хидролизиран колаген и хиалуронова киселина. Проучването показва, че в сравнение с тези от контролната група, жените, които са пили тази смес, са намалили значително дълбочината на бръчките си. Хидратацията и еластичността на кожата на участничките също са се подобрили значително.

Съществуват и твърдения, че колагенът може да помогне за предотвратяване на кожни заболявания като акне.

Дозите колаген, доказали своята ефективност за подобряване на кожата в научните изследвания, варират, въпреки че в повечето проучвания са използвани 2.5 - 15 g на ден в продължение на 8 седмици или повече.

По-здрави стави

С напредването на възрастта ставите започват да се разрушават. По-специално, хрущялът на ставите започва да се износва.

Съществуват доказателства, че добавките с колаген могат да помогнат за възстановяване или предотвратяване на влошаването на състоянието на хрущяла в ставите.

Един анализ на изследвания на добавки с колаген установи, че употребата на добавки с хидролизиран колаген спомага за подобряване на ставите и потенциално възстановяване на част от костната плътност при хора с остеопороза и остеоартрит.

При остеоартрит, хрущялът между ставите се износва. Това може да доведе до възпаление, скованост, болка и намалена функционалност, особено в ръцете, коленете и бедрата.

Няколко проучвания показват, че различни видове добавки с колаген могат да помогнат за облекчаване на болката в ставите, свързана с остеоартрит.

В две проучвания 40 mg колаген тип II, приеман ежедневно в продължение на 6 месеца, намалява болката и сковаността в ставите при лица с остеоартрит.

В друго проучване, приемът на 2 g хидролизиран колаген тип II, ежедневно в продължение на 10 седмици, намалява с 38% ставната болка, скованост и инвалидност при лица с остеоартрит.

Увеличаване на мускулната маса

Съществуват доказателства, че употребата на колагенови добавки може да помогне за увеличаване на мускулната маса.

Проучване с участието на 53 мъже разкрива положителните ефекти от приема на колагенови добавки при тренировки. Участниците в изследването са приемали по 15 g колаген или плацебо хапче на ден.

Участниците са се занимавали с редовни физически упражнения в продължение на 12 седмици. В края на този период при тези, които приемали колагеновите добавки, се наблюдавало увеличение на мускулната маса и сила, което било значително по-изразено, отколкото при тези, които приемали хапчето плацебо.

В друго проучване, проведено при 77 жени в предменопауза, добавките с колаген имат сходни ефекти в сравнение с непротеинова добавка след тренировка.

Изследователите изказват предположението, че колагенът е помогнал да се стимулира производството на протеини, отговорни за мускулния растеж.

Предотвратява загубата на костна маса

Колагенът съставлява значителна част от костната структура и спомага за поддържането на костите здрави.

С напредването на възрастта и забавянето на производството на колаген, костите могат да станат по-слаби, тъй като човек губи колагена, необходим за поддържането на костите силни и устойчиви.

Това може да доведе до развитие на състояния като остеопороза.

Има някои доказателства, които сочат, че приемът на добавки с колаген може да помогне за предотвратяване на влошаването на костната плътност и здравина.

Например в едно проучване са разгледани ефектите от приема на колагенови добавки при 102 възрастни жени, които са имали намалена костна плътност.

При тези, които приемали по 5 g колагенови пептиди на ден в продължение на 1 година, се наблюдавало значително увеличение на костната плътност в гръбначния стълб и бедрената кост в сравнение с участничките, които приемали плацебо.

Последващо проучване при 31 от тези жени установи, че приемът на 5 g колаген дневно в продължение на общо 4 години е свързан с прогресивно увеличаване на костната плътност.

Изследователите са установили, че костната плътност на участничките се е увеличила с 8.2% в гръбначния стълб и с 4.2% в бедрената кост през периода на проследяване.

Тези резултати показват, че дългосрочното приемане на колагенови добавки може да помогне за увеличаване на костната плътност при възрастни хора, които са изложени на по-голям риск от развитие на остеопения и остеопороза.

Нещо повече, в един анализ се стига до заключението, че приемът на перорални добавки с колаген намалява симптомите на остеоартрит при участниците, включително сковаността.

Добавките с колаген могат да осигурят и други ползи за здравето, като например подобряване на телесния състав.

Подпомага работата на сърцето

Изследователите предполагат, че добавките с колаген могат да помогнат за здрава сърдечносъдова система и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Колагенът осигурява структурата на артериите - кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето към останалата част на тялото. При липса на достатъчно колаген артериите могат да станат по-малко гъвкави и еластични.

Това може да доведе до атеросклероза - заболяване, което се характеризира със стесняване на артериите. Това състояние може да доведе до инфаркт и инсулт.

В рамките на 6-месечно проучване, 31 здрави възрастни приемат по 16 g колаген дневно. При тях е наблюдавано значително намаляване на показателите за стесняване на артериите от началото на изследването до неговия край.

Освен това нивата им на HDL (добрия) холестерол са се повишили средно с 6%. HDL е важен фактор за риска от сърдечни заболявания, включително атеросклероза.

Други ползи за здравето

Добавките с колаген могат да имат и други ползи за здравето:

  • Коса и нокти. Приемът на колаген може да увеличи здравината на ноктите ви, като предотврати чупливостта им. Освен това той може да помогне на косата и ноктите ви да растат по-дълги.
  • Черва. Някои практикуващи лекари твърдят, че добавките с колаген могат да лекуват синдрома на пропускливите черва, наричан още чревна пропускливост.
  • Мозък. Някои хора твърдят, че добавките с колаген подобряват настроението и намаляват симптомите на депресия и тревожност.
  • Загуба на тегло. Мнозина смятат, че добавките с колаген могат да подпомогнат загубата на тегло и по-бързия метаболизъм.

Заключение

Колагенът е протеин, който се съдържа в съединителната тъкан, кожата, сухожилията, костите и хрущялите.

Много хора познават колагена заради ролята му в поддържането на красотата и жизнеността на кожата. Освен това той може да спомогне за укрепването и на други области на здравето, като например здравето на костите, ставите и сърцето.

Проучванията показват, че приемът на колаген изглежда е особено полезен за определени цели.

За повечето хора приемът на колаген е безопасен и не би трябвало да има някакви лоши ефекти или последици за здравето.

 

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK