Всичко което трябва да знаете за витамин A

Отказ от отговорност

Витамин A е от съществено значение за растежа и развитието, доброто зрение, имунната система и възпроизводството. Той може да намали риска от някои видове рак и да поддържа здрави косата и кожата. Освен това подпомага правилното функциониране на сърцето, белите дробове, бъбреците и други органи.

Дефицитът на витамин A може да доведе до проблеми с очите, включително нощна слепота. В тази статия ще научите за видовете витамин A, как помагат на здравето и какви са рисковете от недостига на витамин A.

Всичко което трябва да знаете за витамин A

Видове

Въпреки, че витамин A често се смята за една хранителна съставка, той всъщност е група мастноразтворими съединения, включително ретинол, ретинал и ретинил естери. Витамин A се среща под различни форми:

  • Предварително формираният витамин A се среща в месото, рибата и млечните продукти.
  • Провитамин A се съдържа в плодовете, зеленчуците и други продукти на растителна основа.
  • Ретинолът е основната активна форма на витамин A в кръвта. Ретинил палмитатът е складовата форма на витамина.
  • Бета-каротинът е провитамин или прекурсор на витамин A, който се среща в растенията - особено в тъмно оцветените плодове и зеленчуци и мазните плодове.

Бета-каротинът сам по себе си е антиоксидант, но организмът може също така да го превърне във витамин A, когато е необходимо.

Функции в тялото ви

Витамин A е от съществено значение за вашето здраве. Той подпомага клетъчния растеж, имунната система, развитието на плода и зрението.

Може би една от най-известните функции на витамин A е ролята му за зрението.

Ретиналът, активната форма на витамин A, се комбинира с протеина опсин, за да образува родопсин - молекула, необходима за цветното зрение и зрението при слаба светлина.

Той също така спомага за защитата и поддържането на роговицата, която е най-външният слой на окото, и конюнктивата - тънка мембрана, която покрива повърхността на окото и вътрешната страна на клепачите.

Освен това витамин А спомага за поддържането на кожата, червата, белите дробове, пикочния мехур и вътрешното ухо.

Той поддържа имунната система, като подпомага растежа и разпределението на Т-клетките - вид бели кръвни клетки, които предпазват тялото ви от инфекции.

Нещо повече, витамин A поддържа здрави кожните клетки, мъжкото и женското репродуктивно здраве и развитието на плода.

7 ползи за здравето

Витамин A е важно хранително вещество, което е полезно за здравето по много начини.

1. Мощен антиоксидант

Каротеноидите на провитамин А, като бета-каротин, алфа-каротин и бета-криптоксантин, са прекурсори на витамин А и имат антиоксидантни свойства.

Каротеноидите предпазват организма от свободните радикали - силно реактивни молекули, които могат да навредят на тялото ви, като създават оксидативен стрес.

Оксидативният стрес е свързан с хронични заболявания като диабет, рак, сърдечни заболявания и влошаване на когнитивните способности.

Диетите с високо съдържание на каротеноиди се свързват с по-нисък риск от много болести, като сърдечни заболявания, рак на белия дроб и диабет.

2. От съществено значение за здравето на очите и предотвратяването на макулна дегенерация

Както беше споменато по-горе, витамин A е от съществено значение за зрението и здравето на очите.

Достатъчният прием на витамин A с храната помага за предпазване от някои очни заболявания, като свързаната с възрастта макулна дегенерация. Тя е водещата причина за слепота в развитите страни. Смята, че тя е резултат от клетъчно увреждане на ретината, дължащо се на оксидативен стрес.

Проучванията показват, че по-високите нива на бета-каротин, алфа-каротин и бета-криптоксантин в кръвта могат да намалят риска от тази болест с 25%.

Риска се намалява защото каротеноидните хранителни вещества понижават нивата на оксидативен стрес и по този начин защитават макулната тъкан.

Също така витаминът е необходим за преобразуване на светлината, която попада в окото, в електрически сигнал, който може да бъде изпратен до мозъка.

Всъщност един от първите симптоми на недостиг на витамин A може да бъде нощната слепота, известна като никталопия. Нощната слепота се появява при хора с недостиг на витамин A, тъй като витаминът е основен компонент на пигмента родопсин.

Родопсинът се намира в ретината на окото и е изключително чувствителен към светлината.

Хората с това заболяване виждат нормално през деня, но имат намалено зрение в тъмнината, тъй като очите им се затрудняват да улавят светлината при по-ниски нива.

3. Може да предпазва от някои видове рак

Ракът възниква, когато анормалните клетки започнат да растат или да се делят неконтролируемо.

Тъй като витамин A играе важна роля в растежа и развитието на клетките, неговото влияние върху риска от рак и ролята му в превенцията на рака представляват интерес за учените.

Също така добавките съдържащи каротеноиди могат да предпазват от някои видове рак благодарение и на антиоксидантните си свойства.

Например проучване, проведено сред повече от 10 000 възрастни, установява, че пушачите с най-високи нива на алфа-каротин и бета-криптоксантин в кръвта са имали съответно 46% и 61% по-нисък риск от смърт от рак на белия дроб, отколкото непушачите с най-нисък прием на тези хранителни вещества.

Нещо повече, проучванията показват, че ретиноидите могат да потискат растежа на някои ракови клетки, като например ракови клетки на пикочния мехур, гърдата и яйчниците.

4. Жизненоважен за плодовитостта и развитието на плода

Витамин A е от съществено значение за мъжката и женската репродукция.

Проучванията изследващи значението на витамин A за мъжката репродукция, показват, че недостигът му блокира развитието на сперматозоидите, което води до безплодие.

По подобен начин проучванията показват, че недостигът на витамин А при жените може да повлияе на репродукцията, като намали качеството на яйцеклетките и повлияе на имплантирането им в утробата.

При бременните жени витамин A участва и в растежа и развитието на много основни органи и структури на нероденото дете, включително скелета, нервната система, сърцето, бъбреците, очите, белите дробове и панкреаса.

Следователно витамин A е неразделна част от здравето на бременните и техните развиващи се бебета, и като цяло на хората, които искат да имат деца.

5. Укрепва имунната ви система

Витамин A влияе върху имунното здраве, като стимулира реакциите, които предпазват тялото ви от болести и инфекции.

Витамин A участва в създаването на определени клетки, включително B-клетки и T-клетки, които играят много важна роля в имунните реакции, предпазващи от заболявания.

Недостигът на това хранително вещество води до повишени нива на провъзпалителни молекули, които намаляват реакцията и функцията на имунната система.

Витамин А играе жизненоважна роля и в поддържането на лигавицата в очите, белите дробове, червата и гениталиите, която помага за задържането на бактерии и други инфекциозни агенти.

Той участва и в производството и функционирането на белите кръвни клетки, които помагат за улавянето и изчистването на бактерии и други патогени от кръвния поток.

Това означава, че недостигът на витамин А може да повиши податливостта ви към инфекции и да забави възстановяването ви, когато се разболеете.

Всъщност в страни, където инфекциите като морбили и малария са често срещани, е доказано, че лекуването на недостига на витамин А при децата намалява риска от смърт от тези заболявания.

6. Намалява риска от акне

Акнето е хронично, възпалително заболяване на кожата.

Хората с това състояние развиват болезнени петна и черни точки, най-често по лицето, гърба и гърдите.

Тези петна се появяват, когато мастните жлези се задръстят с мъртва кожа и мазнини. Тези жлези се намират в космените фоликули на кожата и произвеждат себум - мазна, восъчна субстанция, която поддържа кожата смазана и водоустойчива.

Aкнето може да има сериозен ефект върху психичното здраве на хората и да доведе до ниско самочувствие, тревожност и депресия.

Предполага се, че недостигът на витамин А може да увеличи риска от развитие на акне, тъй като причинява свръхпроизводство на протеина кератин в космените фоликули. Това би увеличило риска от акне, тъй като затруднява отстраняването на мъртвите кожни клетки от космените фоликули, което води до запушване.

7. Поддържа костите здрави

Основните хранителни вещества, необходими за поддържане на здрави кости с напредването на възрастта, са протеини, калций и витамин D.

За правилния растеж и развитие на костите обаче е необходимо да се приема и достатъчно количество витамин A, чийто недостиг се свързва с лошото състояние на костите.

Хората с по-ниски нива на витамин A в кръвта са изложени на по-висок риск от фрактури на костите, отколкото хората със здравословни нива.

Освен това скорошен анализ на наблюдателни проучвания установи, че при хората с най-високо количество общ витамин A в диетата си, рискът от фрактури намалява с 6%.

Имайте предвид, че нивото на витамин A само по себе си не определя риска от фрактури, а достатъчното ниво на други ключови хранителни вещества, като витамин D, също играе роля.

Кой е изложен на риск от недостиг и какви са симптомите?

Лицата с най-висок риск от недостиг са:

  • недоносените бебета
  • бебета и деца в развиващите се страни
  • бременни и кърмачки в развиващите се страни
  • хора с муковисцидоза

Хората, които използват лекарството за отслабване орлистат, може да имат по-висок риск от дефицит. Орлистат намалява способността на организма да усвоява мастноразтворимите витамини, като например витамин A.

За тези, чийто организъм трудно усвоява този хранителен елемент, се предлагат добавки с витамин A.

Недостигът на витамин A може да доведе до тежки здравословни усложнения.

По данни на Световната здравна организация, дефицитът на витамин A е водещата причина за предотвратима слепота при децата в света.

Недостигът на витамин A също така увеличава и риска от смърт от инфекции като морбили и диария.

Освен това изследванията са установили, че дефицитът на витамин A повишава риска от анемия и смърт при бременните жени и оказва отрицателно въздействие върху плода, като забавя растежа и развитието му.

По-слабо изразените симптоми на недостиг на витамин A включват кожни проблеми като хиперкератоза и акне.

Заключение

Витамин A е жизненоважен за много важни процеси в организма.

Той се използва за поддържане на добро зрение, за нормалното функциониране на органите и имунната система, както и за нормалния растеж и развитие на бебетата в утробата.

Mалкото количество витамин A може да има отрицателно въздействие върху здравето ви.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK