Почти всеки има отговор на въпроса: "Коя е любимата ти храна?"
И това е напълно естествено - хората са устроени така, че да изпитват удоволствие от храната. Всъщност за мнозина храненето е сред най-големите удоволствия в живота!
Освен, че прави храненията по-приятни, насладата от храната носи и важни ползи за здравето. Умереното и осъзнато хранене подпомага храносмилането, може да подобри връзката ви с храната, да помогне за преодоляване на хранителни разстройства и още много.
В някои случаи получаването на достатъчно "витамин У" (или може би витамин "мммм") е също толкова важно, колкото и това, което има в чинията ви. Продължете да четете, за да се потопите в апетитните причини защо удоволствието от храната е толкова значимо.
Психологията зад храненето за удоволствие
В продължение на години изследователите изучават науката зад храненето за удоволствие. Техните открития са любопитни и до голяма степен окуражаващи.
Физиологично, удоволствието, което хората изпитват от храната, се случва както в устата, така и в мозъка.
Удоволствието от всякакъв вид, включително и удоволствието от храната, води до отделяне на допамин в мозъка.
Допаминът често се нарича "хормон на доброто чувство", защото активира пътеките на наградата в мозъка, което помага за насърчаване на щастие, спокойствие, мотивация и фокус.
Всъщност, по-стари изследвания от 2011 г. показват, че хора с наднормено тегло могат да имат нарушена чувствителност към допамин, което ги кара да преяждат, за да получат достатъчно удоволствие от храната.
Когато обаче мозъчната химия функционира правилно, насладата от храната може да донесе и физически ползи.
Когато се наслаждаваме на храната, която ядем и стимулираме допамина, ние всъщност я усвояваме и метаболизираме по-ефективно. Когато сме отпуснати в отговор на приятното хранене, нашата нервна система преминава в режим "почивка и храносмилане", което ни позволява пълноценно да разградим и използваме хранителните вещества от храната.
Храненето за удоволствие може да насърчи и по-здравословно хранене.
Голям анализ на проучвания от 2020 г. разгледа 119 изследвания за връзката между удоволствието от храната и здравословната диета. 58% от изследванията откриха положителна връзка между удоволствието от храната и диетичните резултати.
Едно изследване от 2015 г., например, свързва по-голямото удоволствие от храненето с по-добро хранително състояние. Други изследвания подчертават значението на удоволствието от здравословните храни за насърчаване на балансирана и хранителна диета.
Съществува вярване, че "здравословната" храна трябва да бъде безвкусна или че не е вкусна, но това просто не е вярно. Когато ядем храна, която ни харесва, удовлетворението се увеличава, което може действително да подобри качеството на диетата и да намали шанса за преяждане.
Емоционалното подхранване от храната, която ядем
Храненето би било доста скучно, ако храната беше само гориво. То обхваща широк спектър от човешкия живот - от събирането с близки до свързването с културното ни наследство.
С други думи, храната е както емоционално, така и физическо подхранване. Ето някои от начините, по които наслаждаването на храната може да храни вашия дух.
Наслаждаването на храната увеличава социалната връзка
Какво е парти или семейно събиране без нещо за хапване?
Когато хората споделят хранене с други, това често допринася за повишено усещане за щастие, според изследване от 2015 г., проведено върху тайландски социални общности.
Наслаждаването на храната предлага физически и емоционален комфорт
Топлата пилешка супа, когато сте болни, паста, която ви напомня за баба ви, или любимият десерт, който винаги ви удовлетворява - такива храни имат начин да повдигнат духа ни и да успокоят тялото.
Понякога храната дори предлага утеха в края на тежък ден, което много хора свързват с негативното емоционално хранене. Но когато си позволим да се свържем с храната и да ѝ се насладим, има много ползи.
Наслаждаването на храната освобождава от хватката на диетата
Диетата има различни определения, но една от основните ѝ характеристики е посланието, че трябва да отказвате храните, които обичате, особено ако са с високо съдържание на калории или мазнини.
Изборът да се наслаждавате осъзнато на храната си помага да се преодолее тази вредна нагласа.
Когато всички храни са позволени без правила - включително и най-вкусните - тялото се учи да вярва, че ще получи това, от което се нуждае. Даването на разрешение за тези храни, които са били етикетирани като "лоши" или "забранени", е важна стъпка в процеса на оздравяване и може да помогне на човек да изпита повече спокойствие, увереност и свобода около храната.
Наслаждаването на храната ни свързва с културното ни наследство
Десетилетия изследвания показват, че чувството за принадлежност е жизненоважно за психическото здраве. А къде по-красиво може да се изпита принадлежност, ако не в рамките на семейството или културното наследство?
Тук наслаждаването на храната може да изиграе ключова роля.
Културата и традициите служат като форма на свързаност с другите и със себе си. Ограничаването или отричането на храни, които създават връзка, може да доведе до отчуждение и самота. Като изключваме храни типични за културата ни, ние не само казваме, че храната е "лоша", но и че основната идентичност, свързана с тази храна, е "лоша".
Приемането на тези храни може в крайна сметка да създаде усещане за свобода и принадлежност, което да подобри психическото ви здраве.
Хранене за удоволствие срещу емоционално хранене
Вероятно сте чували, че емоционалното хранене не е идеално.
Постоянното обръщане към храната за справяне с трудни емоции като стрес, гняв или тъга често води до безразсъдно консумиране и създава напрегната връзка с храната. Въпреки това е разбираемо, ако сте предпазливи към идеята за хранене за удоволствие.
За щастие, емоционалното хранене и храненето за удоволствие се различават както по своето намерение, така и по резултатите.
Емоционалното хранене е, когато хората използват храната като начин да се справят с положителни или отрицателни емоции. Храненето за удоволствие е избор на храна с цел да се насладите на вкуса, текстурата и преживяването, например когато излезете за сладолед през лятото или хапнете ябълка направо от дървото в ябълкова градина.
Друга съществена разлика между тези два вида поведение е връзката, която усещате към храната си.
Често, но не винаги, при емоционалното хранене липсва връзка или има отчуждение към храната. При хранене за удоволствие обикновено има истинска връзка и наслада, която изпитвате към храната.
Разбира се, няма ясно очертана граница между емоционалното хранене и храненето за удоволствие - и понякога двата типа могат да се припокриват.
Един начин да разберете кое практикувате е: Как се чувствате след това?
Осъзнатото наслаждаване на храната няма да ви остави с чувство на вина или срам.
Удоволствие + подхранване = перфектна комбинация
Малко неща в живота се сравняват с ежедневната радост от наслаждаването на храната. Храната, която консумираме, подхранва тялото ни, утешава духа ни и радва вкусовите ни рецептори.
За да внесете повече удоволствие на масата си, опитайте да започнете с малки стъпки.
Когато приготвяте ястие или похапвате нещо, вижте дали има нещо, което можете да направите, за да го направите поне с 10 процента по-приятно. Понякога, затопляне на брауни, добавяне на козе сирене към салата или добавяне на повече мляко, за да разредите овесената каша, могат да превърнат храненето от "бляк" в "уау"!
И накрая, след като храненето приключи, попитайте себе си: Колко удоволствие ви донесе храната?
Какви положителни чувства възникнаха от емоционалната връзка с нещата в чинията ви? Тези умствени бележки могат да помогнат бъдещите ви хранителни избори да станат още по-вкусни.


Купи сега19.04 лв./€ 9.7321.16 лв.


Купи сега16.19 лв./€ 8.2840.48 лв.