Магарешко мляко: ползи и недостатъци

Отказ от отговорност

Магарешкото мляко може да звучи като нещо ново и модерно на пазара на мляко, но в действителност то съществува от хиляди години. Напоследък отново стана популярно, особено в някои части на Европа, привличайки както любителите на разнообразната храна, които искат да опитат нови храни и напитки, така и тези, които се стремят да ядат натурални храни с ползи за здравето. Тази статия разглежда ползите и недостатъците на магарешкото мляко.

История и употреба на магарешкото мляко

Магаретата принадлежат към разред нечифтокопитни, който включва също коне и зебри. Различни породи опитомени магарета живеят по целия свят и подобно на много други бозайници, женските магарета са отглеждани от хиляди години заради млякото им.

 

Изгодни продукти с магарешко мляко

 

Магарешкото мляко има дълга история на употреба в медицината и козметиката. Съобщава се, че Хипократ го е използвал за лечение на артрит, кашлица и рани. Твърди се, че Клеопатра е поддържала меката си гладка кожа с бани с магарешко мляко.

Има противомикробни свойства и се използва и до днес като народна медицина за лечение на много инфекции, например коклюш, както и вируси, в части от Африка и Индия.

В сравнение с млякото от други млекодайни животни като крави, кози, овце и камили, магарешкото мляко най-много прилича на човешката кърма. Затова през 19 век е използвано за хранене на сираци.

Отглеждането на магарета става все по-популярно в някои части на света. Въпреки това, повечето ферми са малки с 5–30 дойни магарици. Всяка една произвежда само около 1 литър мляко на ден. Заради това млякото е трудно за намиране и се счита за специален продукт. В Италия, където е особено популярно, магарешкото мляко се използва в някои бебешки храни.

Хранене с магарешко мляко

Състава на магарешкото мляко е много подобен на човешката кърма и кравето мляко. Осигурява витамини, минерали и протеини.

То е с по-ниско съдържание на мазнини и калории, и има повече витамин D от другите млека. Повечето от калориите в магарешкото мляко идват от въглехидрати, които са под формата на лактоза.

По-голямата част от протеина в млечните продукти идва от казеин и суроватка. Магарешкото мляко е подобно на човешката кърма по това, че е с ниско съдържание на казеин и по-високо на суроватка.

Суроватъчният протеин в магарешкото мляко се отличава със своите противомикробни свойства. Той съдържа съединения, които могат да предотвратят растежа на вируси и бактерии. В лабораторни изследвания той предотвратява разпространението на много бактерии, включително Листерия моноцитогенес, Ешерихия коли и Стапхилококус ауреус.

 

Изгодни продукти с магарешко мляко

 

Ползи от магарешкото мляко

Почитателите на магарешкото мляко често го пият заради ползите за здравето, а не само заради хранителното му съдържание. То е известно като имуностимулираща храна, подходяща дори за страдащи от алергии.

В сравнение с протеина в кравето мляко, което има около пет пъти повече казеин от суроватка, протеинът в магарешкото мляко има приблизително равни части казеин и суроватка. Като се има предвид значително по-ниското съдържание на казеин, много хора с алергия към краве мляко и неговите белтъци могат да понасят магарешко мляко и да го консумират без проблем. Това може да бъде плюс за всеки, който е алергичен към краве мляко, но иска да се възползва от протеините и другите хранителни вещества, които млякото осигурява.

Италианско проучване при 81 деца с алергия към краве мляко установи, че всички те могат да пият магарешко мляко без алергична реакция. Употребата на магарешко мляко помага за наддаване на тегло и растеж на височина при децата.

Друг важен компонент на магарешкото мляко е лактозата. Тя помага на тялото ви да абсорбира калция, който е важен за здравите кости.

Има и други съединения в това мляко които поддържат здрава имунна система. Лабораторно изследване показа, че магарешкото мляко насърчава освобождаването на цитокини, които са протеини, стимулиращи имунната система. Същото проучване установи, че магарешкото мляко кара клетките да произвеждат азотен оксид, съединение, което помага за разширяването на кръвоносните съдове. Азотният оксид може да подобри притока на кръв към кръвоносните съдове, което от своя страна намаля кръвното Ви налягане.

Недостатъци на магарешкото мляко

Най-големият недостатък на магарешкото мляко е неговата цена и достъпност. Тъй като като броят и мащабите на млечните ферми за магарета са ограничени, производството е скъпо и намирането е трудно. Цената на магарешкото мляко, заедно с ниското му съдържание на казеин, го правят скъпо и трудно за използване за производство на сирене.

 

Изгодни продукти с магарешко мляко

 

Други употреби на магарешко мляко

Магарешкото мляко е повече от хранителен продукт. То е също толкова добре известно като съставка в козметиката. Всъщност вероятно ще имате много по-голям успех с намирането на хидратиращи кремове и сапуни за кожа от магарешко мляко, отколкото напитки с магарешко мляко.

Протеините в магарешкото мляко имат способността да привличат и задържат вода, което го прави отличен хидрататор. Някои от протеините в магарешкото мляко действат като антиоксиданти. Те помагат за предпазване на клетките от оксидативен стрес, включително причинен от излагане на слънце, като по този начин осигуряват защита против стареене. Някои козметични продукти, които имат магарешко мляко като основна съставка, са кремове за кожа, маски за лице, сапуни и шампоани.

Заключение

Магарешкото мляко може да звучи като нова мода, но то се е използвало още от древни римски времена като напитка, укрепваща здравето и козметично средство за хидратация на кожата. То е особено привлекателно за тези с алергия към белтъците на кравето мляко, поради по-ниското му съдържание на казеин. Също така съдържа съединения, които могат да укрепят имунната ви система и да спрат растежа на бактерии, вируси и други инфекции.

Магарешкото мляко е скъпо и трудно може да се намери като напитка, но все пак можете да се възползвате от неговите козметични предимства. Лесно е да намерите хидратиращи кремове, сапуни и шампоани, направени с магарешко мляко.

 

Изгодни продукти с магарешко мляко

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK