Помага ли наистина Трибулус Терестрис (Бабини зъби)?

Отказ от отговорност

Много от днешните популярни хранителни добавки идват от растения, които са били използвани в медицината от древни времена. Едно от тези растения е Трибулус Терестрис, за което се твърди, че има различни ползи за здравето, включително намалена кръвна захар и холестерол, подобрени хормонални нива и повишено либидо. Тази статия ви казва всичко, което трябва да знаете за това растение, неговите ефекти върху здравето и дали трябва да обмислите консумацията му като хранителна добавка. От повече от 70 съединения, открити в Трибулус Терестрис, най-често срещаните включват стероидни сапонини и флавоноиди, които се съдържат в корена и плода на растението и изглежда до голяма степен са отговорни за неговия антиоксидантен, противовъзпалителен, антибактериален ефект и свойство против стареене.

Помага ли наистина Трибулус Терестрис (Бабини зъби)?
Снимка: Vinayaraj, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Какво представлява Трибулус Терестрис?

Трибулус Терестрис е малко листно растение. В България е известен като Бабини зъби. Расте на много места с топли температури, включително части от Европа, Азия, Африка и Близкия изток. Както коренът, така и плодът на растението са били използвани като лекарство в традиционната китайска медицина и индийската аюрведа. Там хората отдавна използват корените и плодовете му за лечение на много здравословни проблеми. Те включват инфекции на пикочните пътища, бъбречни заболявания, възпаление, хронична кашлица, астма и еректилна дисфункция. Днес Трибулус Терестрис се използва широко като обща здравна добавка, както и в добавки, за които се твърди, че повишават нивата на тестостерон. Можете да закупите Трибулус Терестрис в различни форми, като прах, капсули или таблетки.

Помага на сърцето и понижава кръвната захар

Въпреки, че хората най-често приемат Трибулус Терестрис заради ефектите му върху сексуалната функция и тестостерона, той е изследван и за други важни ефекти. Изследванията показват, че Трибулус Терестрис може да намали нивата на кръвната захар, да предпази от увреждане на кръвоносните съдове и да предотврати повишаването на холестерола в кръвта. Едно проучване при 98 жени с диабет тип 2 изследва ефектите от приема на 1000 mg Трибулус Терестрис на ден в продължение на 12 седмици. След три месеца жените, приемащи добавката, са имали по-ниски нива на кръвната захар и холестерола в сравнение с тези, които са приемали плацебо. В допълнение, жените, които са приемали Трибулус Терестрис, са имали значително по-ниски нива на триглицериди. Едно проучване показа, че Трибулус Терестрис блокира активността на ензими, като алфа-глюкозидаза и алфа-амилаза, които играят роля в разграждането на въглехидратите и улесняването на усвояването им. Когато тялото абсорбира лесно въглехидратите от храносмилателната система в кръвта, нивата на кръвната захар може да скочат. По този начин е възможно блокирането на ензимите, участващи в този процес, да понижи нивата на кръвната захар и да намали тези пикове.

Трибулус Терестрис увеличава либидото

Някои изследователи са установили, че когато мъже с намалено сексуално влечение консумират 750–1500 mg Трибулус Терестрис дневно в продължение на два месеца, сексуалното им желание се увеличава със 79%. Също така, 67% от жените с много ниско либидо са имали повишено сексуално желание, след като са приемали от 500–1500 mg в продължение на 90 дни. Други проучвания също съобщават, че добавките, съдържащи билката, повишават сексуалното желание, възбудата и удовлетворението при жени с ниско либидо. Някои изследвания показват значителни подобрения в ерекцията и сексуалното удовлетворение с доза от 1500 mg на ден при мъже с еректилна дисфункция. Проучване при 45 жени в постменопауза с ниско либидо дава 750 mg Трибулус Терестрис на участничките всеки ден в продължение на 17 седмици. Участничките, които са приемали Трибулус Терестрис, са имали значително повишено сексуално желание и възбуда, както и намалена болка по време на секс, което прави по-лесно достигането на оргазъм, за разлика от тези, които са приемали плацебо.

Антиоксидантни свойства

Антиоксидантите са съединения, които тялото ви произвежда. Можете също така да ги консумирате в различни храни, билки и подправки. Тези съединения помагат за защитата на вашите клетки срещу увреждане от потенциално вредни съединения, наречени свободни радикали. Изследванията показват, че увреждането на свободните радикали е свързано с различни хронични заболявания, като сърдечни заболявания, мозъчни нарушения, диабет тип 2 и различни видове рак. Трибулус Терестрис съдържа различни съединения, които действат като антиоксиданти в тялото. Те включват полифеноли и кумароилхининова киселина. Проучвания показват, че антиоксидантите на Трибулус Терестрис могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на клетките на бъбреците, сърцето, черния дроб и мозъка.

Други потенциални ефекти

В допълнение към обсъдените вече ползи за здравето, Трибулус Терестрис може да има няколко други ефекти в тялото:

  • Воден баланс: Това растение може да действа като диуретик и да увеличи производството на урина. Според някои мнения, това може да помогне в борбата срещу камъните в бъбреците.
  • Имунна система: Доказано е, че активността на имунната система се увеличава, когато се приема тази добавка.
  • Мозък: Според някои изследвания Трибулус Терестрис има антидепресивен ефект.
  • Възпаление: Има проучвания които показват противовъзпалителни ефекти.
  • Болкоуспокояващо: Високите дози от тази добавка облекчават болката, според някои проучвания.
  • Рак: Изследванията показват възможен противораков ефект на Трибулус Терестрис.

Сапонини в Трибулус Терестрис

Сапонините са химични съединения в Трибулус Терестрис и се смята, че те са отговорни за неговите ползи за здравето. Много добавки изброяват дозата заедно с процента на сапонини, което се отнася до количеството добавка, която се състои от тези съединения. Обичайно добавките на Трибулус Терестрис съдържат 45–60% сапонини. По-високият процент на сапонини означава, че трябва да се използва по-ниска доза, тъй като добавката е по-концентрирана.

Странични ефекти и доза

Повечето проучвания показват, че тази добавка няма вредни странични ефекти. Няма универсално препоръчителна дозировка за Трибулус Терестрис. Проучванията са използвали дози, вариращи от 250-1500 mg на ден, за повишаване на либидото и понижаване на нивата на кръвната захар. Някои продукти обаче препоръчват дози до 3000 mg на ден за лечение на симптомите на менопаузата. Най-добре е да следвате инструкциите, дадени на етикета на добавката.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK