За какво помага Гинко билоба? 12 ползи за здравето

Отказ от отговорност

За какво помага Гинко билоба? 12 ползи за здравето

Гинко билоба е популярна добавка и е един от най-продаваните билкови продукти, защото има много ползи за здравето. Често се използва за подобряване на паметта, засилване на сърдечно-съдовата функция, за лечение на психични състояния, болестта на Алцхаймер, глаукома, умора и други. Използва се в традиционната китайска медицина от около 1000 години. В Западната култура се появява преди няколко века, а през последните няколко десетилетия се радва на голяма популярност.

 

 

Екстрактът от Гинко билоба се събира от изсушените зелени листа на растението и се предлага под формата на течни екстракти, капсули и таблетки. Екстрактът може да се приема като хранителна добавка, а изсушените листа на растението могат да се използват за приготвяне на чай.

Гинкото е един от най-старите видове дървета в света. Дърветата могат да достигнат височина над 40 метра и да живеят повече от 1000 години. За някои дървета в Китай се твърди, че са на възраст над 2500 години.

1. Съдържа мощни антиоксиданти

Съдържанието на антиоксиданти в Гинко може да е причина за много от полезните му свойства.

Гинко съдържа високи нива на флавоноиди и терпеноиди, които са съединения, известни със силното си антиоксидантно действие.

Антиоксидантите се борят срещу вредното въздействие на свободните радикали.

Свободните радикали са силно реактивни частици, които се образуват в организма по време на нормалните метаболитни функции, като превръщането на храната в енергия или детоксикацията.

Въпреки това те имат потенциала да увреждат и здрави тъкани, като допринасят за ускореното стареене и развитието на болести.

Изследванията върху антиоксидантното действие на Гинко са обещаващи. Смята се, че чрез това действие може да спомогне за намаляване на риска от рак.

 

Вземи Гинко Билоба от iHerb

 

2. Може да помогне за намаляване на възпалението

Възпалението е част от естествения отговор на организма на нараняване или нахлуване на чуждо вещество или тяло.

При възпалителния отговор се използват различни компоненти на имунната система, за да се борят срещу чуждия нашественик или да излекуват увредената област.

Някои хронични заболявания предизвикват възпалителен отговор дори когато не е налице заболяване или нараняване. С течение на времето това прекомерно възпаление може да доведе до трайно увреждане на тъканите и ДНК на организма.

Дългогодишни изследвания показват, че екстрактът от Гинко може да намали маркерите на възпаление в човешки и животински клетки при различни болестни състояния.

Някои специфични състояния, при които екстрактът от Гинко доказано намалява възпалението, включват:

  • артрит
  • възпалителни заболявания на червата
  • рак
  • сърдечни заболявания
  • инсулт

 

Вземи Гинко Билоба от Ревита

 

3. Подобрява кръвообращението и помага на сърцето

В традиционната китайска медицина семената от Гинко се използват за отваряне на "каналите" на енергията към различни органи, включително бъбреците, черния дроб, мозъка и белите дробове.

Очевидната способност на Гинко да увеличава притока на кръв към различни части на тялото може да е в основата на много от ползите му.

Едно проучване, проведено сред хора със сърдечни заболявания, които са приемали Гинко, показва незабавно увеличаване на притока на кръв към множество части на тялото. Това се дължи на 12% увеличение на нивата на циркулиращия азотен оксид - съединение, отговорно за разширяването на кръвоносните съдове.

Подобно на това друго проучване от 2008 г. показва същия ефект при възрастни хора, които са били третирани с екстракт от Гинко.

Допълнителни изследвания сочат и защитните ефекти на Гинкото върху сърцето, мозъка и превенцията на инсулт. Съществуват множество потенциални обяснения за това, едно от които може да са противовъзпалителните съединения, съдържащи се в растението.

 

Вземи Гинко Билоба от Витания

 

4. Намалява симптомите на психични разстройства и деменция

Гинко има способността да намалява тревожността, стреса и други симптоми, свързани с болестта на Алцхаймер и когнитивния упадък, свързан със стареенето.

Някои проучвания показват значително намаляване на темповете на когнитивен упадък при хора с деменция, използващи Гинко.

Например един преглед на 21 проучвания разкрива, че когато се използва в комбинация с конвенционалната медицина, екстрактът от Гинко може да увеличи функционалните способности при хора с лека форма на Алцхаймер.

Друг преглед на четири проучвания установява значително намаляване на спектъра от симптоми, свързани с деменция, когато Гинко се използва в продължение на 22-24 седмици.

В едно друго проучване е установено, че екстракт от Гинко билоба, известен като EGb 761, е клинично ефективен при лечение на деменция, причинена от Алцхаймер. Други изследвания също така стигат до заключението, че EGb 761 е безопасен за употреба и ефективен за подобряване на когнитивното и социалното функциониране на пациенти с деменция.

Тези положителни резултати могат да бъдат свързани с ролята, която Гинкото може да играе за подобряване на притока на кръв към мозъка, особено що се отнася до съдовите видове деменция.

5. Подобрява мозъчната функция и благосъстоянието

Съществуват предположения, че Гинко може да подобри мозъчната функция при здрави хора.

Няколко проучвания потвърждават схващането, че добавката с Гинко може да повиши умствената работоспособност и чувството за благополучие. 

Резултатите от подобни проучвания дават основание за твърдения, свързващи Гинко с подобряване на мисленето и паметта, концентрацията, и вниманието, което може да доведе до по-добро социално поведение и по-добра способност за изпълнение на ежедневни задачи.

 

Вземи Гинко Билоба от Биовитал

 

6. Може да намали тревожността

Някои изследвания показват, че приемът на добавки с Гинко може да намали симптомите на тревожност.

В няколко проучвания се наблюдава намаляване на симптомите на тревожност, което може да се дължи на съдържанието на антиоксиданти в Гинко.

В едно проучване от 2007 г. 170 души с генерализирано тревожно разстройство са лекувани с 240 mg Гинко, 480 mg Гинко или плацебо. Групата, лекувана с най-високата доза Гинко, отчита 45% по-голямо намаление на симптомите на тревожност в сравнение с групата на плацебо.

7. Може да лекува депресия

Анализ на проучванията показва, че приемът на Гинко може да помогне за лечение на симптомите на депресия.

Едно проучване при 136 възрастни хора установява, че екстрактът от Гинко билоба може да подобри симптомите на депресия и да намали нивата на S100B (маркер за мозъчно увреждане), когато се комбинира с антидепресант.

Друго проучване показва, че при възрастни хора с депресия след инсулт, които приемат екстракт от Гинко билоба заедно с антидепресант в продължение на 8 седмици, се наблюдава значително намаляване на симптомите на депресия в сравнение с приема само на антидепресант.

 

 

8. Може да запази зрението и да помогне на очите

Някои изследвания са проучили как Гинко се отразява на зрението и здравето на очите, и резултатите са обещаващи.

Един анализ показва, че при хора с глаукома, които са приемали 120 mg Гинко всеки ден в продължение на 8 седмици, се е увеличил притокът на кръв към окото и са имали подобрение в зрението.

Друг преглед на две проучвания от 2013 г. оценява ефекта на екстракта от Гинко върху прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация. Някои участници съобщават за подобрение на зрението.

Много от тези положителни резултати изглежда са свързани с увеличения приток на кръв към окото.

9. Може да лекува главоболие и мигрена

В традиционната китайска медицина Гинкото е много популярно средство за лечение на главоболие и мигрена.

Добре известно е, че Гинкото има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Ако главоболието или мигрената са причинени от прекомерен стрес, Гинкото може да бъде полезно.

Освен това, ако главоболието е свързано с намален приток на кръв или стеснени кръвоносни съдове, способността на Гинко да разширява кръвоносните съдове може да подобри симптомите.

10. Може да подобри симптомите на астма и ХОББ

Някои изследвания показват, че Гинко може да подобри симптомите на астма и други възпалителни респираторни заболявания като хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Това се дължи на противовъзпалителните съединения в Гинкото, които могат да позволят намаляване на възпалението на дихателните пътища и увеличаване на капацитета на белите дробове.

В едно проучване при 75 души е изследвана употребата на екстракт от Гинко успоредно с медикаментозна терапия с глюкокортикостероиди за овладяване на симптомите на астма.

Нивата на възпалителните съединения в слюнката на тези, които са получавали Гинко, са били значително по-ниски от тези, които са получавали само традиционните лекарства.

Друго проучване от 2013 г., проведено при 100 души, изследва употребата на смес от билки, която включва Гинко, за лечение на симптомите на ХОББ.

Тези, които са използвали билковата формула, съобщават за значително намаляване на кашлицата и бронхита след 3 месеца в сравнение с контролната група.

11. Намалява симптомите на предменструалния синдром

Изследвания показват, че Гинко може да помогне за лечението както на физическите, така и на психологическите симптоми на предменструалния синдром (ПМС).

Едно проучване, проведено сред 85 студентки, разкрива 23% намаление на симптомите на ПМС при консумация на Гинко.

12. Лекува сексуална дисфункция

Някои източници посочват, че Гинко може да лекува проблеми, свързани със сексуална дисфункция, като импотентност или ниско либидо.

Гинко има способността да подобрява нивата на азотен оксид в кръвта, който подобрява кръвообращението чрез разширяване на кръвоносните съдове.

В резултат на това Гинко може да бъде полезен за лечение на различни симптоми на сексуална дисфункция чрез подобряване на притока на кръв към тези части на тялото.

 

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK