С какво е полезен Кайенският пипер?

Отказ от отговорност

Кайенският пипер, известен с латинското си наименование Capsicum annuum или наричан разговорно лют червен пипер, принадлежи към семейство картофови, което включва също домати, патладжани и картофи. Кайенските чушки са сродни на чушките халапеньо и камбаните.

Кайенският пипер е вид люта чушка и има умерено лют, пикантен вкус, благодарение на съединение, наречено капсаицин.

Когато се консумира под формата на добавка, капсаицинът е свързан с много ползи за здравето, например облекчаване на болката, намаляване на възпалението, лечение на настинки и други. Практикуващите традиционна китайска и аюрведична медицина използват лютия червен пипер по няколко начина, например за лечение на проблеми с кръвообращението.

 

Кайенски пипер на много изгодна цена

 

Така, че добавянето на лют червен пипер към диетата може да бъде от полза за здравето ви по много начини.

В тази статия ще разгледаме ползите от лютия червен пипер, както и съвети как да го използвате.

Съдържа важни хранителни вещества

Лютият червен пипер и другите видове люти чушки са източник на много хранителни вещества и могат да бъдат здравословно допълнение към вашата диета.

Ето разпределението на хранителните вещества за една 45-грамова чушка Кайен:

 • Калории: 18
 • Протеин: 0.8 грама
 • Мазнини: 0.2 грама
 • Въглехидрати: 3.9 грама
 • Фибри: 0.7 грама
 • Витамин C: 72% от дневната доза
 • Провитамин A: 48% от дневната стойност
 • Витамин B6: 13% от дневната стойност
 • Витамин K: 5% от дневната стойност

Както виждате, само една люта чушка осигурява впечатляващо количество хранителни вещества.

Кайенският пипер е особено богат на каротеноидите провитамин A и витамин C.

 

Кайенски пипер на много изгодна цена

 

Витамин A съществува в две форми: провитамин A и преформиран витамин A. Каротеноидите на провитамин A се намират в растителните храни, докато преформираният витамин A е концентриран в животинските храни.

С какво е полезен Кайенският пипер?

Каротеноидите на провитамин A, съдържащи се в Кайен, включват алфа-каротин и бета-каротин, които организмът може да превърне в активна форма на витамин A.

Витамин A е основно хранително вещество, което участва в много аспекти на здравето. Например, той е необходим за:

 • функционирането на имунната система
 • зрението
 • възпроизводството
 • растеж и развитие
 • здравето на костите

Освен това лютите чушки, каквито са Кайенските, са пълни с витамин C.

Само една 45-грамова люта чушка осигурява 72% от това хранително вещество. Подобно на витамин A, витамин C е от съществено значение за здравето на имунната система. Освен това той играе важна роля в производството на колаген, усвояването на желязо и синтеза на невротрансмитери.

И не е само това! Кайенските чушки осигуряват и още хранителни вещества като витамин B6, витамин K, калий и магнезий.

Прочетете повече за ползите от добавките с Витамин C, Витамин B и Магнезий

 

Кайенски пипер на много изгодна цена

 

Източник е на капсаицин

Много от ползите за здравето, които се приписват на лютите чушки като Кайенския пипер, са свързани със съдържанието на капсаицин в тях. Лютите чушки съдържат различни съединения, наречени капсаициноиди, но капсаицинът е най-разпространеният от тях.

Когато го консумирате под формата на хранителни добавки във високи дози или го прилагате локално (например като крем), капсаицинът може да предложи някои ползи за здравето, включително:

 • облекчаване на болката
 • подобряване на спортните постижения
 • понижаване на нивата на кръвната захар

Изследванията също така показват, че капсаицинът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Съдържа полезни растителни съединения

Въпреки, че капсаицинът е може би най-известното растително съединение, което се съдържа в лютите чушки, те съдържат още много защитни растителни съединения, които могат да имат антиоксидантно и противовъзпалително действие върху организма.

Вече разбрахме, че лютите чушки осигуряват витамин C и каротеноиди, но те съдържат също и флавоноиди. Всички те могат да помогнат за защита от клетъчно увреждане, причинено от оксидативен стрес - дисбаланс между увреждащите молекули, наречени свободни радикали, и антиоксидантната защита в организма.

Проучване от 2015 г. показва, че сортовете чушки Capsicum annuum, включително лют червен пипер, имат най-голяма антиоксидантна активност в сравнение с други видове чушки, например чушки Хабанеро.

Спазването на диета с високо съдържание на богати на хранителни вещества и антиоксиданти храни, като Кайенския пипер, може да спомогне за насърчаване на оптималното здраве и да повиши антиоксидантната защита на организма.

Проучванията показват, че консумирането на диета, богата на растителни храни, които съдържат разнообразни антиоксиданти, може да ви предпази от някои здравословни състояния като сърдечни заболявания и да спомогне за удължаване на живота ви.

Консумацията на лют червен пипер, заедно с други плодове и зеленчуци, е добър начин да се поддържате здрави, като същевременно осигурявате на организма си защитни растителни съединения и основни хранителни вещества.

 

Кайенски пипер на много изгодна цена

 

Редовното консумиране на люти чушки може да е от полза за общото здраве

Някои проучвания свързват консумацията на лют червен пипер с подобряване на цялостното здравословно състояние.

Изследователите смятат, че полезните съединения, открити в лютите чушки, включително капсаицинът, могат да помогнат за намаляване на възпалението и окислителното увреждане, което може да помогне за защита срещу някои здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания.

Например, италианско проучване от 2019 г., в което са участвали 22 811 възрастни, е установило, че редовната консумация на люти чушки е свързана с по-нисък риск от смърт от сърдечно заболяване.

Някои изследователи предполагат, че капсаицинът може да подобри някои аспекти на сърдечносъдовото здраве, включително функцията на кръвоносните съдове.

Голям анализ на четири наблюдателни проучвания от 2021 г. установи, че консумацията на люти чушки е свързана с намален риск от смърт от всички възможни причини.

Други проучвания също свързват консумацията на лют червен пипер с по-нисък риск от смъртност от всички възможни причини.

Може да помогне за сваляне на наднорменото тегло

Намаля апетита

Проучване с 15 участници от 2014 г. показва, че хората, които консумират лют червен пипер с всяко хранене, изпитват по-голямо чувство на ситост и имат по-малко глад. Резултатите от проучването предполагат, че добавянето на капсаицин към диетата ви може да потисне апетита ви. Това може да доведе до намаляване на калорийния прием и загуба на излишното тегло.

Повишава метаболизма

Проучване от 2003 г. установи, че хората, които ядат пресен лют червен пипер, повишават скоростта на метаболизма си до 30 минути след консумацията му. Скоростта на метаболизма влияе върху скоростта, с която тялото ви превръща храната и напитките в енергия. Когато метаболизмът ви е по-бърз, тялото ви е по-склонно да превръща хранителните вещества в енергия вместо в натрупани мазнини.

Друго проучване от 2010 г. демонстрира потенциала на дихидрокапсиата да увеличава скоростта на метаболизма. Дихидрокапсиатът е капсиноид, който се съдържа в лютите чушки. Той е подобен на капсаицина. Хората, които са приемали добавка с дихидрокапсиат в продължение на един месец, са повишили скоростта на метаболизма си с около 50 калории.

 

Кайенски пипер на много изгодна цена

 

Помага за изгаряне на повече калории

Смята се, че освен че повишава метаболизма, лютият червен пипер помага за изгарянето на калории, тъй като е пикантен.

Когато ядете люта чушка, тя предизвиква повишаване на телесната температура. Когато температурата на тялото ви се повиши, организмът ви преминава в режим на охлаждане. Това кара тялото ви да гори калории. Проучване от 2011 г. стигна до извода, че хората, които не обичат пикантна храна, отслабват по-бързо ако започнат да приемат капсули с лют червен пипер.

Може да облекчи симптомите на настинка

Някои хора използват лют червен пипер в домашни условия за лечение на кашлица, запушен нос и за борба с простудни заболявания.

Авторите на анализ от 2016 г. установиха, че капсаицинът облекчава симптоми като кихане, запушен нос и постназално капене.

Капсаицинът може да предизвиква тези ефекти защото свива разширените кръвоносни съдове в носа и гърлото.

Изследователите които стоят зад проучване от 2019 г., включващо 46 участници, установяват, че спреят за нос с капсаицин осигурява бързо, значително и продължително облекчение на горепосочените симптоми. Подобрението е започнало само 10 минути след използването на спрея.

Междувременно проучване от 2015 г. предполага, че лютият червен пипер може да има антибактериални свойства. При лабораторни тестове учените установили, че той се бори със стрептококи от група А - вид бактерии, отговорни за инфекции в гърлото и други заболявания.

Може да облекчи болката

Капсаицинът, активната съставка в лютите чушки, може да има болкоуспокояващи свойства.

В един анализ на проучвания, публикуван през 2016 г., е разгледан потенциалът на капсаицина в крем за намаляване на болката. Авторите стигат до заключението, че е възможно да има ползи от дългосрочната употреба.

Капсаицинът може да помогне за облекчаване на болката чрез намаляване на количеството на субстанция P - химикал, който пренася съобщения за болка до мозъка.

Според едно проучване, кремове или мехлеми, съдържащи 0.0125% пречистен капсаицин, може да намалят болката и чувствителността, например при остеоартрит. Участниците са усетили ползата след като са нанасяли крема три пъти дневно на местата, където ги боли.

Въпреки това някои хора, които опитват това лечение, изпитват неприятно усещане за парене като страничен ефект.

Други изследвания показват, че приемането на перорални добавки с капсаицин може да помогне за облекчаване на болката и дискомфорта при спортисти.

 

Кайенски пипер на много изгодна цена

 

Може да овкусява храната ви, без да е необходимо да добавяте сол

Въпреки, че солта не е вредна, когато я консумирате в малки количества, консумацията на твърде много сол може да се отрази неблагоприятно на здравето ви и дори да увеличи риска от някои заболявания като високо кръвно налягане и сърдечни болести.

Интересно е, че използването на лют червен пипер за овкусяване на храната може да ви помогне да намалите приема на сол.

Проучване от 2017 г. установява, че когато участниците добавят лют червен пипер към супа, те по-рядко желаят сол, изпитват по-малко глад и се чувстват по-сити 1 час след храненето.

Ако използвате сол за овкусяване на храната си, можете да опитате да добавите щипка Кайенски пипер на прах, за да видите дали това ще ви помогне да използвате по-малко сол.

Можете също така да опитате да добавите пресен, ситно нарязан лют червен пипер към рецепти като омлети и салатни дресинги, за да намалите нуждата от добавяне на сол.

Невероятно разнообразно приложение в кухнята

Можете да използвате лютия червен пипер по различни начини.

Наслаждавайте се на лютия червен пипер в прясно състояние или го добавяйте към готвени ястия, за да придадете допълнителен вкус.

Освен това можете да използвате Кайенски пипер на прах в редица рецепти - както сладки, така и солени.

Ето няколко начина за използване на Кайен:

 • Добавете ситно нарязан пресен лют червен пипер към пържени ястия
 • Използвайте малко кайен на прах в задушени ястия и супи
 • Добавете прахообразен или нарязан пресен лют червен пипер към печива като царевичен хляб и шоколадов кейк
 • Смесете малко кайен на прах в ястия с яйца, като например фритата и омлет
 • Поръсете малко кайен на прах в горещия си шоколад за пикантен привкус
 • Използвайте пресен или прахообразен лют червен пипер в дресинги и маринати
 • Добавете лют червен пипер в домашно приготвен сайдер
 • Направете собствен лют сос с Кайен пипер и няколко други прости съставки

Ако сте начинаещи в използването на люти чушки като Кайен, може да започнете с малко количество. Тези чушки са доста пикантни и лесно могат да засилят вкуса на дадено ястие, така че най-вероятно не искате да прекалявате с тях

Когато използвате лют червен пипер или друг лют пипер в кухнята, избягвайте да докосвате очите си след работа с него. Кайенските чушки могат да ги раздразнят, затова измивайте добре ръцете си, след като ги нарежете или докоснете.

 

Кайенски пипер на много изгодна цена

 

Заключение

Кайенският пипер е умерено пикантен пипер, който е изненадващо хранителен и полезен.

Той е отличен източник на провитамин A и витамин C. Освен това съдържа различни защитни растителни съединения, като капсаицин и флавоноиди.

Някои проучвания свързват консумацията на люти чушки с по-нисък риск от смъртност, а някои изследователи предполагат, че растителните съединения, открити в лютия червен пипер, са полезни за сърцето.

Ако търсите нов начин да добавите вкус към храната си и сте почитатели на подправките, опитайте да използвате пресен или прахообразен лют червен пипер в следващата си рецепта. Можете да го консумирате и под формата на хранителни добавки.

Отказ от отговорност!
Този блог няма за цел да предоставя диагноза, лечение или медицински съвети. Съдържанието, предоставено в този блог, е само за информационни цели. Моля, консултирайте се с лекар или друг здравен специалист относно всякакви медицински или свързани със здравето диагнози или възможности за лечение. Информацията в този блог не трябва да се разглежда като заместител на съвет от медицински специалист. Твърденията, направени за конкретни продукти в този блог, не са одобрени за диагностициране, лечение или предотвратяване на болести!
Затвори


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK